nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Det hormonstörande ämnet bisfenol A förbjuds i Sverige. FOTO: Stock.xchng

Regeringen förbjuder bisfenol

Det hormonstörande ämnet bisfenol A ska inte längre få finnas i material som används i dricksvattenledningar. Det har regeringen beslutat.

  • Annons 1

Höga halter av bisfenol A har uppmätts i varmvatten från rör som har renoverats med epoximaterial som innehåller ämnet. Exempelvis välling som blandas med ljummet vatten ur kranen kan därför innehålla bisfenol A i halter som kan vara skadliga för spädbarn.

Även små doser av ämnet bisfenol A anses kunna skada foster och små barn. För att skydda framförallt spädbarn anger nu regeringen att den förbjuder ämnet vid gjutning av nya plaströr vid renovering av vattenledningar.

– Människor måste kunna lita på sitt dricksvatten, inte minst småbarnsföräldrar. Det kan vi inte kompromissa med, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Kan orsaka cancer

Allt mer forskning tyder på att hormonstörande ämnen kan skada människans fortplantning. Om små barn och foster utsätts för dessa ämnen kan risken för cancer, fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar i vuxen ålder öka.

Frågan om att förbjuda bisfenol A är även en aktuell fråga i EU. Den 6-7 juli förväntas EU-kommissionen fatta beslut om att förbjuda bisfenol A i så kallade termopapper som används till bland annat kvitton och biljetter. Sverige har medverkat aktivt för att EU ska ta ställning i frågan.

Sverige har mer miljövänliga metoder

– I Sverige används redan mer miljövänliga metoder för renovering av vattenrör och vi vill förhindra att bisfenol A börjar användas igen. Från och med 1 september 2016 förbjuds därför ämnet, säger miljöministern.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.