Energismart propeller härmar delfinen

Innovation Att härma djur och natur för att skapa hållbara lösningar ligger i tiden. En delfininspirerad propeller som kan monteras på utombordare är en av nyheterna på området.

Energismart propeller härmar delfinen

Att blicka djupt ned i världens hav för att studera länders flora och fauna och på så sätt skapa smartare produkter blir allt hetare. Grundidén inom forskningsområdet biomimetik, är att naturen redan löst många av de problem vi som människor står inför, vare sig det gäller energi, matproduktion eller transporter.

En delfin kan exempelvis komma upp i hastigheter om 40 kilometer per timme med en kraft som endast motsvarar en enda hästkraft. Det har forskaren Thomas Jemt tagit fasta på och utvecklat en propeller, Dolprop, som kan monteras på en eldriven utombordare. Koldioxidavtrycket reduceras markant jämfört med en vanlig propellermotor.

Bra för badare

Delfinerna på Kålmården har varit en inspirationskälla.

-Delfinfenans kraftöverföring är mycket effektivare än en propeller och dessutom elimineras allt buller som stör djurlivet i havet. En annan stor fördel är att delfinfenan i princip blir helt ofarlig för badande vilket är enormt värdefullt för sjöräddningen och alla som bedriver verksamhet med barn och båtar, berättar Mats Amundin som är forskare och Senior Advisor på Kolmården.

Fakta

Biomimik

Biomimik handlar om hur vi kan inspireras och lära av naturens snillrika konstruktioner för att lösa problem och skapa en hållbar värld. Inom biomimetiken studerar man naturens modeller, efterliknar former, processer och system för att lösa mänskliga problem på ett hållbart sätt.

Bland de första riktigt kända exemplen finner vi kardborrebandet. Men även när de tidiga flygfarkosterna skulle konstrueras höjde man blicken och lät sig inspireras av fåglar. Genom att härma bland annat maneters, fiskars och delfiners uppträdande kan man utforma skrov och propellrar så att fartygen tar sig fram effektivare.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.