Ny teknik för återvinning av svartlut

Med hjälp av förgasningsteknik kan svartlut, en restprodukt vid pappersmassatillverkningen, både återvinnas och användas mer effektivt än vad som tidigare varit möjligt.

Ny teknik för återvinning av svartlut

När stora mängder vedflis blandas med vatten och kemikalier vid pappersmassatillverkning går bara hälften av råvaran åt till papper. Restprodukterna är en oljeliknande vätska, med ett högt energiinnehåll, som kallas svartlut och består av vedrester och kokkemikalier. Nu startar försök med att förgasa svartlut för att utvinna energi.

Tidigare har man tagit till vara energin genom förbränning i en så kallad sodapanna där svartluten eldats för att producera värme och el. Förutom att utvinna energi separerar och återcirkulerar sodapannan också de dyrbara och miljöskadliga kokkemikalier tillbaka till massabruket. Nackdelarna med att använda en sodapanna är att verkningsgraden är relativ låg och att det finns risk för ångexplosion om det blir rörbrott i pannans innre delar.

Den alternativa tekniken för att utvinna energi ur svartlut innebär att svartluten förgasas under högt tryck, runt 30 bar, och vid hög temperatur, nära 1000 grader celsius för att återvinna kokkemikalierna och utvinna gas. Med den här tekniken fördubblas nästan verkningsgraden i jämförelse med användning av sodapanna. Gasen kan sedan antingen eldas i en kombination av gasturbin och ångturbin, en så kallad kombicykel, för att utvinnas till elektricitet, eller syntetiseras till fordonsbränsle, metanol eller dimetyleter, DME. Metanol får man fram genom att låta syntesgasen reagera i en katalytisk reaktor. Med liknande teknik kan man omvandla syntesgasen till DME, ett dieselbränsle som inte ger några partikelutsläpp. Förgasningstekniken i sig är inte ny, men den har inte tidigare användts för svartlut. Om alla massabruk i Sverige i framtiden använde sig av den här tekniken skulle ungefär en tredjedel av det nationella drivmedelsbehovet kunna täckas med hjälp av drivmedel producerade från svartlutsförgasning.

Just nu håller olika svarlutsförgasningstekniker på att utvecklas. I stort sett kan förgasningsprocesserna delas in i två huvudtyper: Högtemperaturprocess där temperaturen överstiger smältpunkten för den oorganiska smälta som bildas i processen och lågtemperaturprocesser där de oorganiska substanserna bildar en fast fas.

Faktaruta Svartlutsförgasning

Svartlut sprejas in från toppen av reaktorn tillsammans med ånga och syrgas. Förgasningen sker i den heta reaktorn, vid en temperatur av cirka 1000 grader. De organiska substanserna bryts ner och bildar syntesgas och de oorganiska beståndsdelarna bildar smälta. Smältan består av återvunna kokkemikalier. När gasen så småningom kyls ner stelnar smältan och droppar ner i en behållare där den löses i vatten och bildar så kallad grönlut. Därefter kan grönluten, det vill säga kemikalierna, återanvändas i pappersmassatillverkningen. Syntesgasen i sin tur kyls och renas i en motströmskylare. Den består av ett långt rör där gasen gradvis kyls av och stiger uppåt och tvättas med vatten. Där försvinner restpartiklarna och gasen renas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.