nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den transparenta träbiten är här placerad över en bok. Enligt forskarna går det att göra materialet så genomskinligt att det kan kan användas vid fönstertillverkning. FOTO: Peter Larsson

Ny innovation:

Genomskinligt trä som samlar energi

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan har tagit fram ett trä som är helt transparent. Bland tänkbara applikationer finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler, med liknande funktion som ett växthus.

  • Annons 1

Det handlar om en träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg tagits bort. Sedan har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet. Resultatet blir ett material med låg densitet som kan göras så genomskinligt att det till och med går att tillverka fönster av materialet.

Enligt forskarna är det också utmärkt att använda i solceller och huspaneler. Transparensen skulle kunna bidra till att solenergin som strålar mot fasaden används för uppvärmning – ungefär som ett växthus – och därmed sänks uppvärmningskostnaderna.

Lars Berglund

Lars Berglund.

– Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av träets låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Nästa steg i forskningsarbetet är att ytterligare testa materialet i befintliga solceller och som träpanel, samt att skala upp tillverkningsprocessen och öka träets transparenta egenskap.

– Vi avser också att arbeta vidare med olika typer av träslag, berättar Lars Berglund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.