Det handlar om en träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg tagits bort. Sedan har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet. Resultatet blir ett material med låg densitet som kan göras så genomskinligt att det till och med går att tillverka fönster av materialet.
Enligt forskarna är det också utmärkt att använda i solceller och huspaneler. Transparensen skulle kunna bidra till att solenergin som strålar mot fasaden används för uppvärmning – ungefär som ett växthus – och därmed sänks uppvärmningskostnaderna.

– Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av träets låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH.
Nästa steg i forskningsarbetet är att ytterligare testa materialet i befintliga solceller och som träpanel, samt att skala upp tillverkningsprocessen och öka träets transparenta egenskap.
– Vi avser också att arbeta vidare med olika typer av träslag, berättar Lars Berglund.