nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den transparenta träbiten är här placerad över en bok. Enligt forskarna går det att göra materialet så genomskinligt att det kan kan användas vid fönstertillverkning. FOTO: Peter Larsson

Ny innovation:

Genomskinligt trä som samlar energi

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan har tagit fram ett trä som är helt transparent. Bland tänkbara applikationer finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler, med liknande funktion som ett växthus.

  • Annons 1

Det handlar om en träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg tagits bort. Sedan har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet. Resultatet blir ett material med låg densitet som kan göras så genomskinligt att det till och med går att tillverka fönster av materialet.

Enligt forskarna är det också utmärkt att använda i solceller och huspaneler. Transparensen skulle kunna bidra till att solenergin som strålar mot fasaden används för uppvärmning – ungefär som ett växthus – och därmed sänks uppvärmningskostnaderna.

Lars Berglund

Lars Berglund.

– Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av träets låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Nästa steg i forskningsarbetet är att ytterligare testa materialet i befintliga solceller och som träpanel, samt att skala upp tillverkningsprocessen och öka träets transparenta egenskap.

– Vi avser också att arbeta vidare med olika typer av träslag, berättar Lars Berglund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.