Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Norsk satsning på elbilar ger resultat

Internationellt I Norge säljs många fler elbilar än i Sverige. 2013 registrerades nästan åtta tusen nya elbilar i Norge och drygt femton hundra i Sverige. En del av förklaringen ligger i att den norska staten subventionerar elbilar i mycket större utsträckning än den svenska.

Norsk satsning på elbilar ger resultat
flickr/Fifth World Art

– Det är tydligt att politikerna har sett det som sin uppgift att påverka marknaden så att folk ska välja nollutsläppsbilar, säger Marina Maneas Bakkum på Nissan i Norge. Elbilen Nissan Leaf var den tredje mest sålda personbilen i Norge 2013.

Elbilar subventioneras på flera sätt i Norge. Den pålaga som kommer till nybilspriser, baserad på vikt och koldioxidutsläpp, gäller inte för elbilar. Det innebär att priset för en lyxigare elbilsmodell som Tesla Model S kan bli nästan hälften av det för en jämförbar konventionell bil, skriver Svenska Dagbladet. Utöver att de undviker pålagan så slipper elbilar undan trängselsavgifter, har gratis parkering på många ställen, har lägre skatt och får köra i bussfiler. I Sverige har alla miljöbilar en minskad kostnad jämfört med konventionella bilar på ca 40000 kronor och är skattefria i fem år.

Många ställen att ladda bilen

Norge har också ett utbyggt nät av laddningsplatser. I landet finns nästan fyra tusen varav sjuttio är snabbladdningsstationer som ska möjliggöra långresor, uppger den statliga organisationen Transnova vars uppdrag är att minska utsläppen från Norges transportsektor. I Sverige finns några hundra laddstationer totalt, enligt sajten uppladning.se.

Elbilar säljer även utanför städerna

Marina Maneas Bakkum säger att en tydlig utveckling är att fler norrmän som bor på landet köpt elbilar under 2013 än tidigare, trots att många av fördelarna med elbil är till störst nytta för storstadsbor.

– Att man kommer undan många avgifter med en elbil är ett viktigt skäl till att fler väljer dem. Också för de som bor på landet är det ekonomiskt smart med elbil även om gratis parkering inte är lika användbart för dem som för Osloborna.

Att nya aktörer gav sig in på den norska elbilsmarknaden under 2013 ser Marina Maneas Bakkum också som ett skäl till den ökande försäljningen.

– När det finns mer att välja på för kunderna växer marknaden som helhet. Även om en del av det statliga stödet skulle försvinna med tiden tror jag att utvecklingen kommer att gå framåt av sig själv, nu finns marknaden där och kunderna är intresserade.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.