Nordea samarbetar med WWF om hållbar förvaltning

Gröna finanser Nordea Liv och Pension Sverige ska utvärdera klimatriskerna i sin portfölj med hjälp av Världsnaturfonden WWF. Hållbarhet är en strategisk, kommersiellt viktig fråga, säger vd Johan Nystedt.

Nordea samarbetar med WWF om hållbar förvaltning
Nordea

Under 2019 inleds ett samarbete mellan Nordea Liv och Pension Sverige och Världsnaturfonden WWF. Tillsammans ska aktörerna göra scenarioanalyser av delar av Nordea Liv och Pensions innehav. Scenarierna visar olika tänkbara utvecklingar inom klimatområdet och är hämtade från IEA.

Nordea Liv och Pension förvaltar omkring 130 miljarder kronor, varav 36 miljarder i traditionell pensionsförvaltning.

Minskade koldioxidavtrycket med 70 procent

Redan för ett år sedan gjordes en omläggning av Nordea Liv och Pensions kapital. Enligt vd Johan Nystedt kunde koldioxidavtrycket då minskas med omkring 70 procent. Men nu vill han gå djupare in i frågeställningen.

– Vi vill bli mer sofistikerade och förhoppningsvis identifiera förbättringspotential. Troligtvis kommer vi att hitta saker vi vill justera, säger han till Miljö & Utveckling.

Ska minimera klimatriskerna

Han talar om en grundnivå, som handlar om att minimera klimatriskerna i portföljen. Därutöver vill han hitta de som investerar i intressanta sektorer för framtiden.

– Det man vill lägga på är att hitta mer impactmandat, och samarbetet med WWF ger oss en bra möjlighet till detta, säger han.

Strategiskt viktig fråga

Johan Nystedt betonar att detta är en strategiskt viktig fråga av flera skäl. Dels rent kommersiellt, kunderna förväntar sig att erbjudas hållbara produkter. Dels handlar det om att företag som aktivt tänker på detta troligen kommer att ha en långsiktigt bättre utveckling. Men frågan är även viktig varumärkesmässigt. Enligt honom avser Nordea Liv och Pension att vara transparenta med såväl data som metod och resultat.

– Vi kommer att vara helt transparenta och redovisa resultaten. Vi kommer också att kommentera innehav i vissa sektorer som är koldioxidtunga, där är det viktigt att berätta att vi finns för att kunna göra ett påverkansarbete, säger han.

– Vi vill sprida kunskap och driva debatt, och vårt ultimata mål är att vara i linje med Parisavtalet, säger han.

Läs mer: Topplista: Läsarnas bästa miljötips

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.