nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Illustration KVA
William D Nordhaus och Paul M Romer delar på ekonomipriset till Alfred Nobels minne. FOTO: Johan Jarnestad

Nobelpris till William Nordhaus för klimatmodell

Nobelpriset i ekonomi delas mellan Paul Romer och William Nordhaus. William Nordhaus forskning handlar om samspelet mellan ekonomi och klimat.

  • Annons 1

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas mellan två forskare, där den ena pristagaren tagit fram en modell för att beskriva samspelet mellan ekonomi och klimat.

Började redan på 1970-talet

William D Nordhaus började undersöka frågan på 1970-talet och i mitten av 1990-talet skapade han en integrerad beräkningsmodell för detta. Modellen innehåller både teorier och forskningsresultat inom en rad olika vetenskapsfält: fysik, kemi och ekonomi. Den används bland annat för att beräkna effekterna av klimatpolitiska styrmedel som koldioxidskatter.

– Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen, skriver Kungliga Vetenskapsakademien, som delar ut priset, i ett pressmeddelande.

Läs mer om pristagarna här.

Läs mer: William Nordhaus modell får hård kritik från andra forskare

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.