Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mer klimat i vårens budget

Politik Regeringen vill se en ökad satsning på miljö och klimat med två miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Det är lika mycket som kapades bort av M och KD i samband med att den gällande budgeten antogs i riksdagen i höstas. Regeringen vill även höja vissa miljöskatter.

Mer klimat i vårens budget
AdobeStock

Klimatklivet, som skars ned med nära en miljard kronor i höstas, ska i och med den nya budgeten öka med 758 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor. Det närmar sig den nivå som regeringen hade tänkt sig i höstens budgetproposition. Dock räknas även ladda-hemma-stödet med i den potten, och åtta miljoner är redan intecknade för avtal som ska stimulera överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart. För Moderaterna lär detta ändå vara besk medicin, eftersom partiet i höstas aviserade att man helst ville stryka hela Klimatklivet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Mer pengar till naturreservat

Naturvårdsverket, vars budget landade på 575 miljoner kronor i höstas, får ytterligare 10 miljoner kronor i ökat förvaltningsanslag. Miljöövervakningen får 40 miljoner kronor. Regeringen satsar också 100 miljoner kronor på att skydda värdefull natur, vilket enligt regeringen ska leda till att nya naturreservat kan bildas. Skogsstyrelsen får också ett tillskott, 150 miljoner kronor som ska användas för att ersätta markägare som har många nyckelbiotoper på sin mark.

Regeringen aviserar också en satsning på 200 miljoner kronor på en ren havs- och vattenmiljö, fördelat på 120 miljoner kronor för att motverka övergödning, 40 miljoner kronor för miljöövervakning och 40 miljoner kronor för sanering av till exempel vrak.

Minskningar i budgeten

Minskade anslag blir det bland annat för forskningsfinansiären Formas med 100 miljoner kronor, teknikneutral laddinfrastruktur med 50 miljoner kronor och internationella klimatinvesteringar med 80 miljoner kronor, allt i relation till M+KD-budgeten från i höstas. Enligt regeringen ska pengar till omställningen av transportsektorn istället hämtas från Klimatklivet.

Nya poster i budgeten är investeringar för negativa utsläpp (100 miljoner kronor) och en satsning på nattåg till Europa på 50 miljoner kronor. Myggbekämpning får 12 miljoner kronor. En väsentlig förändring är en ökning av solcellsbidraget med 300 miljoner kronor.

Även intäktssidan revideras

När det gäller skatter föreslår regeringen höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk, genom att koldioxidskatten höjs för sådana bränslen och rabatten på energiskatten försvinner. Detta beräknas ge statskassan ett tillskott på 182 miljoner kronor från 1 augusti i år.

På samma sätt ska skatterabatten för diesel som används i gruvindustrin tas bort, enligt regeringen för att snabba på omställningen till biodiesel och el i branschen. För statens del innebär det förväntade intäkter på 140 miljoner kronor från 1 augusti. Gruvnäringen har tidigare protesterat mot detta.

Även kemikalieskatten höjs enligt förslaget, något som ska ge statskassan cirka 220 miljoner kronor, även det från 1 augusti.

Läs mer: Krympt miljöbudget ska klubbas

Här finns regeringens beskrivning av vårändringsbudgetens miljödelar.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.