Många miljöprojekt när företag får utvecklingsstöd

Solfångare med integrerad värmepump, nästa generations distansmöten och återvinning av kvicksilver. Flera av de projekt som får stöd av Vinnovas program Forska & Väx är miljörelaterade.

Totalt 48 miljoner kronor delas ut till 45 projekt på små och medelstora företag genom Vinnovas utvecklingsprogram Forska & Väx. Bland dem märks flera miljörelaterade idéer.

Absolicon Solar Concentrator i Härnösand får en halv miljon för att utveckla förbättrade solenergisystem för el och värme. Alkit Communications i Luleå får över två miljoner kronor för att fördjupa sig i nästa generations distansmöten. Och Filton i Svalöv får en miljon kronor för ett projekt om nanofibrer för energieffektiva luftfilter.

Pengar kvar

Det är första gången pengarna delas ut, nästa ansökningstillfälle är den 14 september i år. Totalt ska 120 miljoner kronor delas ut årligen. Stöd kan sökas av företag för att genomföra forsknings- och utvecklingsprojekt, men också för förstudie till projektet och behovsidentifiering inför projekt, det senare kan företag söka när som helst.

De företag som får stöd ska själva bidra med lika stor summa pengar. Läs hela listan genom att klicka på länken här bredvid.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.