– Den typ av restaurang som vi är, bör ta ett stort miljöansvar. Om vi, som jobbar med säsongsbaserad västsvensk mat, klarar att hitta nog med ekologiska råvaror så klarar andra också av det! säger Björn Persson, krögare på Koka.
Håkan Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans med Anne Thörnström. Även de har jobbat med en ekologisk inriktning de senaste åren.
– När vi har sökt efter den bästa råvaran så har den ofta varit ekologisk, säger Håkan Thörnström, som märker att kroggästerna gärna väljer en restaurang med ett seriöst miljöarbete.
– Att vi kan skylta med att vi jobbar efter Kravs regler stärker ytterligare gästernas förtroende för det arbete vi gör.
Alla restauranger som är medlemmar i restaurangföreningen i Göteborg måste vara miljödiplomerade.
Sedan tidigare finns två Krav-certifierade restauranger som är med i Guide Michelin: Restaurang Volt i Stockholm och PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner fick sin stjärna i februari.
Fakta
Fakta om Krav
Restauranger kan Krav-certifieras med ett, två eller tre Krav-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler märken:Ett märke = 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
Två märken = minst 50 % godkända livsmedel
Tre märken = minst 90 % godkända livsmedel