Göteborgsrestaurangerna Thörnströms kök, SK Mat & Människor och Koka har alla stjärnor i prestigefulla Guide Michelin. Nu har de även blivit Krav-certifierade. Därmed finns det fem Krav-märkta Michelinkrogar i Sverige.
För Koka handlar certifieringen om att ta restaurangens filosofi om hållbart producerad mat ett steg längre.
– Den typ av restaurang som vi är, bör ta ett stort miljöansvar. Om vi, som jobbar med säsongsbaserad västsvensk mat, klarar att hitta nog med ekologiska råvaror så klarar andra också av det! säger Björn Persson, krögare på Koka.
Håkan Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans med Anne Thörnström. Även de har jobbat med en ekologisk inriktning de senaste åren.
– När vi har sökt efter den bästa råvaran så har den ofta varit ekologisk, säger Håkan Thörnström, som märker att kroggästerna gärna väljer en restaurang med ett seriöst miljöarbete.
– Att vi kan skylta med att vi jobbar efter Kravs regler stärker ytterligare gästernas förtroende för det arbete vi gör.
Alla restauranger som är medlemmar i restaurangföreningen i Göteborg måste vara miljödiplomerade.
Sedan tidigare finns två Krav-certifierade restauranger som är med i Guide Michelin: Restaurang Volt i Stockholm och PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner fick sin stjärna i februari.