nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Håkan och Anne Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans. Deras restaurang är bara en av alla restauranger som valt att bli Krav-certifierade de senaste åren.

Krav-märkning stark trend bland restauranger

Allt fler restauranger lagar mat på ekologiska råvaror och blir Krav-märkta. I dag finns det 1 170 Krav-certifierade restauranger i Sverige, varav fem är Michelin-krogar.

  • Annons 1

Göteborgsrestaurangerna Thörnströms kök, SK Mat & Människor och Koka har alla stjärnor i prestigefulla Guide Michelin. Nu har de även blivit Krav-certifierade. Därmed finns det fem Krav-märkta Michelinkrogar i Sverige.

För Koka handlar certifieringen om att ta restaurangens filosofi om hållbart producerad mat ett steg längre.

– Den typ av restaurang som vi är, bör ta ett stort miljöansvar. Om vi, som jobbar med säsongsbaserad västsvensk mat, klarar att hitta nog med ekologiska råvaror så klarar andra också av det! säger Björn Persson, krögare på Koka.

Håkan Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans med Anne Thörnström. Även de har jobbat med en ekologisk inriktning de senaste åren.

– När vi har sökt efter den bästa råvaran så har den ofta varit ekologisk, säger Håkan Thörnström, som märker att kroggästerna gärna väljer en restaurang med ett seriöst miljöarbete.

– Att vi kan skylta med att vi jobbar efter Kravs regler stärker ytterligare gästernas förtroende för det arbete vi gör.

Alla restauranger som är medlemmar i restaurangföreningen i Göteborg måste vara miljödiplomerade.

Sedan tidigare finns två Krav-certifierade restauranger som är med i Guide Michelin: Restaurang Volt i Stockholm och PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner fick sin stjärna i februari.

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.