Köpenhamn belönar hållbara turister – gratis mat och upplevelser

TURISM Besökare i Köpenhamn som plockar skräp eller använder kollektivtrafik kan få gratis mat, kulturella upplevelser och guidade turer i ett nytt pilotprogram.

Köpenhamn belönar hållbara turister – gratis mat och upplevelser
Pilotprojektet omfattar över 20 attraktioner. Foto: Pressbild.

Genom pilotprojektet CopenPay, som kommer att pågå under sommarens högsäsong, vecka 29–32, Belönas turisters handlingar, såsom att cykla till attraktioner, samla in plastavfall eller volontärarbete på stadsodlingar, med fri tillgång till en rad upplevelser.

Detta inkluderar bland annat gratis guidade museiturer, gratis kajakuthyrning och gratis luncher gjorda på lokalproducerade råvaror.

Wonderful Copenhagen, Köpenhamns officiella turistorganisation som står bakom projektet, anser att det är nödvändigt att förändra turisters beteendemönster och uppmuntra till gröna val.

– Ett av våra kärnuppdrag är att göra resandet hållbart. Och vi kommer bara att lyckas om vi överbryggar den enorma klyftan mellan turisternas önskan att agera hållbart och deras faktiska beteende. Det låter kanske enkelt men det är det inte, säger Mikkel Aarø-Hansen, VD för Wonderful Copenhagen, i en kommentar.

Enligt turistorganisationen är det lätt att använda CopenPay: turister kan visa upp en tågbiljett, anlända med cykel eller presentera andra enkla bevis på gröna handlingar för att lösa in sina belöningar.

– Vi måste omvandla turismen från att vara en miljöbelastning till att bli en kraft för positiv utveckling. Viktiga steg i detta är att förändra hur vi rör oss på destinationen, vad vi konsumerar och hur vi interagerar med lokalbefolkningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.