nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Kommuner, sätt stopp för olaglig tomgångskörning!”

Kommuner måste sätta stopp för olaglig tomgångskörning. En möjlighet är att ge parkeringsvakter befogenhet att anmäla överträdelser till polisen, skriver Marianne Silfverlåås, homeopat och konsult i trädfrågor, i en debattartikel.

 • Annons 1

 

Råder det undantagstillstånd…eller har ni bilister glömt att det endast är EN MINUTS TOMGÅNGSKÖRNING som gäller i de flesta andra kommuner i landet. Jag blir mäkta förvånad när jag så gott som dagligen ser både manliga och kvinnliga billister stå på tomgång utanför vårdinrättningar, apotek, skolor och matvaruaffärer. Det skrapas rutor och borstas snö med motorn på, vilket jag vet av egen erfarenhet går jättebra att göra med motorn avstängd! Tänk på att aldrig starta motorn när någon person eller djur sitter i bilen, snö kan ha kommit in i avgasröret och då blir bilen snabbt en dödsfälla!

Det mest allvarliga jag sett och också anmält till polisen, var en man som bar ut ett litet barn till bilen, sätter barnet i bilstolen, startar bilen och går upp till lägenheten igen! Jag tog tid, tiden gick, jag ringde polisen: ”En man har lämnat ett litet barn ensamt i bilen med motorn igång och nycklarna i! Bilen har stått på tomgång nu i ca 45 minuter!” Det här var svaret fick jag: ”Verkar barnet må dåligt? Om inte så kan vi inget göra!”

Avgaserna bidrar dessutom till ohälsa och miljöförstöring. Om Sverige ska bli ”Världsledande” i klimatfrågor, måste detta elände få ett stopp! Skärpning kommuner, politiker och polis!

Tomgångsförbudet är en kommunal lagstiftning. Tillsynsmyndighet är polisen. En överträdelse skall anmälas dit. Kommunens miljökontor engagerar sig inte i dessa frågor, ej heller tar de emot anmälningar. Vilket är mycket konstigt! Av egen erfarenhet prioriteras dessa ärenden inte hos polisen, om de ens tar emot anmälningar.

Ett förslag är att få med sig kommuner som säger sig förespråka den miljövänliga linjen: Få miljökontoret att anmäla överträdelser till polisen, så kanske det kan leda till något. Privatpersoner kommer ingen vart, som sagt, jag vet.

Själv föreslår jag en helt ny linje. Parkeringsvakterna skulle få ha befogenhet att anmäla överträdelser enligt lagstiftningen och kunna bötfälla för olovlig tomgångskörning på plats. När du har läst klart denna artikel har det gått mer eller mindre en minut, så kort tid får du ha bilen stå på tomgång!

Dessa och många fler kommuner har en minuts-regeln för tomgångskörning: Eskilstuna, Västerås, Köping, Katrineholm, Flen, Karlstads, Motala, Skellefteå, Forshaga, Habo, Östersund, Falkenberg, Stockholm, Halmstad, Vetlanda, Falun, Örebro, Sollefteå, Torsås, Vellinge, Värnamo, Nyköping, Göteborg, Sotenäs, Hammarö, Härnösand, Finspång, Hallsberg, Salem, Täby, Öckerö, Vansbro, Täby, Hässleholm m.fl.

 

Vill du göra ett debattinlägg? Kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

Kommentarer

3 reaktioner till “”Kommuner, sätt stopp för olaglig tomgångskörning!””

 1. Maria Kohlberg skriver:

  Har en granne som står på tomgång i garaget där andra hyresgäster har sina bilar, står på tomgång när han städar den. Kör ut från garaget står på tomgång, har mätt tiden 20- 30 min. Kan hända flera gånger per dag.Maria Karlshamn gärna svar

 2. Bo skriver:

  De flesta bilister vill inte bidra till bättre luft i tätorter. De verkar hata barn och hundar för de drabbas värst av detta.

 3. Jan Malmstrom skriver:

  Är tomgångskörning så stort problem…förr var det men inte med MP+S
  miljösatsning att lägga ner kärnkraften och satsning på vindkraftvek som måste skrotas efter 5 år
  Hälsningar
  Jan Malmström
  Växjö

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.