Klimatanpassning en fråga för försäkringsbranschen

Klimat Mer regn och risk för översvämningar. Nu har försäkringsbranschen fått upp ögonen för konsekvenserna av klimatförändringen.

Klimatanpassning en fråga för försäkringsbranschen
Stock.xchng

Bland annat har Länsförsäkringar bjudit in till ett seminarium om två nya forskningsprojekt som tar sikte på översvämningar. Ett av projekten har i syfte att anpassa en högupplöst havsmodell för beräkning av vattenståndsnivåer i Kattegatt och Skagerak. Med hjälp av den ska man kunna beräkna scenarier för förändringar av stormfrekvenser och extrema vattennivåer. Resultatet är också tänkt att användas för att ta fram ett kunskapsunderlag för att minimera risker för vattenskador.

Det andra projektet ska titta på hur man med så kallad GIS-modellering kan uppskatta skadekostnader på villa-och fritidsbebyggelse vid översvämning.

Det finns också försäkringsbolag som arbetar med att ta fram modeller för riskhantering för städer som är utsatta för exempelvis översvämningar, rapporterar Sveriges Radio. David Bresch på det schweiziska återförsäkringsbolag Swiss Re berättar för Vetenskapsradion att de företagsekonomiska intresset är självklart. För om vi inte tar till åtgärder och minimierar konsekvenserna av klimatförändringen kan riskerna bli så oförutsägbara att det i framtiden inte går att försäkra något. Bland annat arbetar bolaget med den brittiska staden Hull som ligger mellan en flod och havet. Genom att använda sig av klimatmodeller gällande framtida stormar och störtregn kan de gå igenom vad staden kan göra för förebyggande åtgärder, exemplevis översvämningsvallar, bättre byggnormer och beteendeförändringar som att inte lagra varor på bottenvåningen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter