Klart med ny Iso-standard för arbetsmiljö

Ledningssystem Efter fyra års arbete är det nu klart med en ny Iso-ledningsstandard för arbetsmiljöarbete, Iso 45001. Därmed utökas Iso-familjen med ytterligare en standard som förväntas bli den tredje största näst efter den för ledningssystem för kvalitet och den för miljö.

Klart med ny Iso-standard för arbetsmiljö
Adobe.Stock

Standarden godkändes med starkt stöd från Iso:s 162 medlemsländer som på en omröstningen i slutet av förra veckan. Några av nyheterna jämfört med dagens mest utbredda system, Ohsas 18001, är att inhyrd personal ska omfattas och att de psykosociala aspekterna blir tydligare. Det är även mer fokus på möjligheterna med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det handlar inte bara om att undvika risker utan ett långsiktigt arbete skapar friskare medarbetare och en attraktivare arbetsplats.

Fördelen med att det blir en Iso standard är flera enligt Björn Nilsson, Sis projektledare för sekretariatet i den internationella kommittén på Iso som arbetat fram standarden. Eftersom Iso har medlemmar från hela världen har den en mycket större potential för spridning och fler kan börja använda standarden.

– Dessutom är Iso ett etablerat varumärke och står för mycket mer än just en specifik ledningsstandard. Vår ambition är att standarden nu ska öka andelen organisationer som implementerar ett systematiskt arbete kring arbetsmiljö, säger Björn Nilsson.

Det blir också lättare att integrera standarderna eftersom de använder samma struktur, form och har likadana definitioner och terminologi. Arbetar man redan idag med ledningssystem enligt Iso-standard blir det lättare att hänga på den nya standarden för arbetsmiljö.

– Skaleffekten kommer att bli tydlig, menar Björn Nilsson. Att hela certifieringsvärlden nu får en modell som man är van vid underlättar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.