Kemijättens klimatlöften sågas av miljörörelsen

Hållbarhet Den tyska kemijätten BASF är långt ifrån att nå sina klimatmål och förlitar sig på oprövad teknik, så som CCS-teknik, för att nå målen. Det framgår av en ny rapport.

Kemijättens klimatlöften sågas av miljörörelsen
Foto: Adobe Stock.

I rapporten, som miljöorganisationen Planet Tracker står bakom, framgår det att kemiföretaget BASF är långt ifrån att nå sitt klimatmål om att nå nettonollutsläpp till 2050.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att nå målen förlitar sig företaget på tekniker som är oprövade och fortfarande i sin linda. Det handlar om tekniker som koldioxidlagring – och avskiljning, CCS, samt nya tekniker för att omvandla elektricitet till något annat. Med det som bakgrund anser Planet Tracker att BASF, som är världens största kemiföretag, gör ”förvånansvärt lite” för att vidareutveckla dessa tekniker.

Saknar mål för Scope 3

I sin analys slår Planet Tracker också fast att BASF endast har mål för sina Scope 1 och 2-utsläpp. För Scope 3, som omfattar alla indirekta utsläpp från företagets värdekedja och står för 83 procent av BASF:s utsläpp, saknas det helt mål.

Rapporten konstaterar att BASF:s policy för Scope 3-leverantörer som ”avviker” från klimatåtaganden är att ”behålla och engagera”, vilket enligt Planet Tracker sätter för lite press på de leverantörerna.

”Rapporten visar en oroväckande trend”

Vidare slår rapporten fast att BASF spenderar tio gånger så mycket på att utöka sin kapacitet än vad företaget lägger på klimatskydd. Planet Tracker konstaterar vidare att BAFS:s styrelse ”dåligt motiverade att uppnå ett nettomål”.

– Den här rapporten visar en oroväckande trend, att BASF inte har någon trovärdig strategi för att uppnå nettonollutsläpp, säger John Willis, forskningsdirektör på Planet Tracker i en kommentar och uppmanar BASF att göra mer för att vända denna ”häpnadsväckande klimatbana”.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.