Katharina Paoli Brunat prisas av EU – får fler att välja bort bilen

Utmärkelse Hållbarhetsexperten Katharina Paoli Brunat prisas av EU för sitt arbete med att skapa beteendeförändringar. Genom sitt företag Nudgd har hon, tillsammans med sitt team, minskat koldioxidavtrycket från svensk biltrafik genom att få fler att välja cykel, gång eller kollektivt.
– Jag är mest stolt över att kunna bidra till en mätbar skillnad genom att göra hållbara val enkelt, säger hon.

Katharina Paoli Brunat prisas av EU – får fler att välja bort bilen
Katharina Paoli Brunat. Foto: Pressbild.

Katharina Paoli Brunat driver företaget Nudgd, ett svenskt techbolag med fokus på beteendevetenskap och att göra klimatsmarta val i vardagen. Det handlar bland annat om att få fler att välja cykel, gång och kollektivtrafik framför bilen. Med sin plattform Smart Nudges Mobility hjälper företaget människor att ändra sitt beteende mot att bli mer klimatsmart.

Under en ceremoni på torsdagen prisades Katharina Paoli Brunat av EU-parlamentet för sitt arbete med plattformen. Hon hedras som vinnare i kategorin “Female Founder” i årets upplaga av European Startup Prize.

Stort grattis! Hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt att få ett erkännande för att det värde vi tillför inom hållbarhet faktiskt uppmärksammas av Europaparlamentet. Jag vill poängtera att det inte bara är jag, utan hela vårt team, som bidrar till allt det arbete vi gör. Vi jobbar med beteendeförändringar, och det här bevisar att både beteendeförändring och ny teknik behövs för att vi ska kunna skapa en hållbar framtid.

Varför började du intressera dig för beteendeförändringar?

– Jag insåg att det med ganska enkla och kostnadseffektiva medel går att ställa om beteenden och göra det lätt för människor att leva hållbart. Det behöver inte bara svårt, utan de ska vara lätt att göra rätt. Vårt samhälle behöver vara designat för att göra hållbara val i vardagen.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är mest stolt över att kunna bidra till en mätbar skillnad genom att göra hållbara val enkelt. Vi ser att vår plattform minskar koldioxidutsläppen, och att den leder till att människor gör mer hållbara val. 43 procent av våra användare säger att de har ändrat sitt beteende sedan de började använda plattformen. Det har också bidragit till att minska bilåkandet i Göteborg med 10 procent, och i Gotland med 14 procent för de anställda.  Det är jag väldigt stolt över.

Vad är nästa steg?

– Ska vi jobba med hållbarhet måste vi jobba globalt. Så vårt nästa steg är att titta på nya marknader. Vi finns nu i nio länder. För själva plattformen vill vi utveckla hur den kan användas för energieffektivisering. Vi tittar också på hur den kan användas för smartare vattenanvändning, att människor äter mer klimatsmart samt smartare avfallshantering. Vi arbetar med en rad pilotprojekt som vi satsar på att lansera nästa år, avslutar Katharina Paoli Brunat.

The European Startup Prize for mobility (EUSP) är ett EU-finansierat investeringsprogram för hållbara mobilitetsstartups. Varje år går juryn igenom 700 europeiska startups till EUSP.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.