Järva solcellstätast i Sverige

Solenergi Stockholmsstadsdelen Järva kan nu stoltsera med 10 000 kvadratmeter solceller och blir därmed den solcellstätaste stadsdelen i Sverige.

Järva solcellstätast i Sverige

Solcellerna har installerats på två simhallar och ett fyrtiotal hus i Järva. Beräkningen är att de ska leverera upp till 20 procent av elen till bostadshusen och 6 procent till simhallarna – totalt 1,3 miljoner kWh solel per år.

Solcellsprojektet är en del i satsningen Hållbara Järva och är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholms stads miljöförvaltning och fastighetskontor.

– Projektet har stor betydelse för Järva och vi hoppas att området ska kunna ses som en förebild vid miljösatsningar i andra förorter. En viktig del av vårt jobb framöver är att arbeta med uppföljningen av den solcellsproducerade elen, och att tillgängliggöra dessa data för forskare över hela världen. Den ökade kunskapen och erfarenheten hoppas vi ska inspirera fler att satsa på förnybar energi, säger Lisa Enarsson, projektledare för Hållbara Järva, i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.