Hon blir ny FN-chef: Vill fokusera på klimatförändringarna

Karriär Amy Pope från USA har blivit utnämnd till den nya chefen för FN-organet IOM.

Hon blir ny FN-chef: Vill fokusera på klimatförändringarna
Amy Pope är den första kvinnan som innehar den högsta posten inom IOM.

Ett ökande antal människor migrerar på grund av konflikter, klimatkriser och ekonomisk frustration, samtidigt som främlingsfientligheten växer i flera länder. Dessa utmaningar kommer att stå i fokus för Amy Pope, som nu är den nya generaldirektören för FN:s internationella migrationsorgan (IOM) från och med den 1 oktober.

Amy Pope är den första kvinnan som innehar den högsta posten inom IOM under organisationens 72-åriga historia. Trots den pågående främlingsfientliga retoriken, ser hon optimistiskt på de möjligheter som migration kan erbjuda.

– För mig är det inte en fråga om huruvida människor flyttar, det är en fråga om hur de flyttar och om vi, som internationella aktörer, kan minska risken att människor utnyttjas, säger hon i en kommentar.

I en intervju med The New Humanitarian delar hon sina främsta prioriteringar som generaldirektör:

”Jag börjar med klimatet. Vi vet redan att det finns miljontals människor på flykt varje år till följd av klimatpåverkan, och vi vet att hundratals miljoner fler lever i extremt klimatkänsliga samhällen. Mitt mål är att säkerställa att vi som organisation är väl positionerade för att inte bara reagera på klimatkatastrofer utan att börja förutse och arbeta med samhällen för att anpassa oss till vad som kommer. Det är en underutvecklad arbetslinje, men det kommer att bli allt viktigare när vi tittar på vilka faktorer som tränger undan samhällen.

Det andra för mig, som jag hoppas i många fall kommer att vara ett sätt att anpassa sig till klimatförändringarna, men som kan tillämpas bredare, är hur man bygger ut mer regelbundna vägar för människor”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.