Akko Karlsson, hållbarhetscoach, Pia Jurell, VD-stöd och Morgan Tengver, fastighetsskötare var på plats för att motta priset.
Hur känns det?
– Underbart, det här ger oss energi, säger Akko Karlsson.
Kan ni berätta om er strategi?
– Temat för strategin är ekologisk hållbarhet och där har vi tidigare haft ett tomrum. Den följer också våra kunders synpunkter om fler grönområden i utemiljöer. I samband med det har vi ett aktivt klimatarbete, och arbetar med klimatanpassning. Vi såg också behovet av att modernisera våra utemiljöer, säger Akko Karlsson och tillägger:
– Det blev en win-win-win hela vägen, att göra om våra utegårdar, förbättra, klimatanpassa och lyfta fram biologisk mångfald.
Vidare berättar Pia Junell, som utöver sin roll som VD-stöd sitter med i bolagets ledningsgrupp, att arbetet tog fart 2019 då bolaget fick ett ägardirektiv från kommunen att vara ledande i hållbarhetsarbetet.
– Det tog vi på största allvar och valde att internrekrytera en hållbarhetscoach som skulle engagera och lära hela organisationen delar av hållbarhet. Nu arbetar vi ut i hela organisationen för att alla ska få in det här tänket, säger hon.
Har ett miljöteam som coachar fastighetsskötare
För att få med hela verksamheten har bolaget nu ett helt miljöteam som coachar fastighetsskötarna i utemiljöarbetet. Det handlar om allt från att sluta klippa gräs och skapa ängsmarker till att friställa hålekar och registrera viktiga nyckelarter.
Morgan Tengver, fastighetsskötare på bolaget, var den som initierade idén att påbörja en trädinventering.
– Jag har en förkärlek för utemiljö och träd och tyckte att vi har så många vackra träd i våra områden som vi ibland glömmer bort. Då tyckte jag att vi skulle inventera dem, berättar han.
Följer noggrant upp etablering av ängsplattor
I sin strategi har bolaget också satt ut kvadratreferensytor där etableringen av ängsplattor kan följas upp och jämförelser göras på artrikedom mellan ängs – och gräsytor för att visualisera biologisk mångfald.
– Man kan fysiskt räkna hur många sorters ängsplantor som finns på en kvadrat, jämfört med en gräsmatta som är väldigt artfattig. Samtidigt är det här ett frö, där vi börjar på några områden och utökar det systematiskt, säger Akko Karlsson.
Hur ser framtiden ut?
– Dels har vi börjat fila på nya mål. Vi undersöker bland annat artstödjande mål, att ha indikatorarter som vi ska främja i våra investeringar. Det andra är att fortsätta mäta och följa upp våra ängsetableringar, säger Akko Karlsson.
Hur ska ni fira?
– Det måste vi göra när vi är tillbaka i Västervik med hela företaget nästa vecka. Vi firar våra framgångar, och det gör vi gemensamt, avslutar Pia Jurell.
Priset, som delas ut för åttonde året i rad, består av ett diplom samt en statyett av konstnären Helena Byström. Varje statyett är unik och består av porslinsdjur som konstnären satt samman genom återbrukat material från loppisar och antikbutiker.
Fotnot: Intervjun med pristagarna är genomförd av Anna Pauser, chef för digitala affärer på Pauser Media.
Fakta
Juryns motivering:
I en tid när vår planet står inför utmaningar inom biologisk mångfald, klimatförändringar, hälsa, välmående och social hållbarhet, har Västervik Bostads AB visat vägen genom att integrera alla dessa kritiska frågor i en övergripande strategi. Det är imponerande att se hur det kommunala bostadsbolaget har förankrat engagemanget i hela företaget, vilket har skapat en stark intern drivkraft för en bättre framtid. De ambitiösa steg som Västervik Bostads AB nu tar kan med stor sannolikhet inspirera andra bostadsbolag att följa efter. Med beundran tillkännager juryn Västervik Bostads AB som mottagare av Miljöstrategipriset 2024.
publicerad 13 oktober 2023