Han blir ny vd på IVL

KARRIÄR John Rune Nielsen har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Han blir ny vd på IVL
John Rune Nielsen blir IVL:s nya vd.

John Rune Nielsen kommer senast från norska klimat- och miljöforskningsinstitutet NILU där han har varit vd sedan 2021. Han har tidigare arbetet flera år i ledande befattningar vid forskningsinstitutet RISE och tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Vi är mycket glada över att John Rune Nielsen börjar som vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Hans erfarenhet av affärsutveckling i forsknings- och innovationsfrågor kommer att vara en värdefull tillgång för IVL:s fortsatta utveckling. Det är också en fördel att han har så bred erfarenhet av både forskning och konsultverksamhet vilket är de två ben som IVL:s verksamhet vilar på, säger IVL:s styrelseordförande Alf Engqvist, i en kommentar.

John Rune Nielsen har lång erfarenhet av miljö- och hållbarhetsfrågor, forskning, innovation och affärsutveckling. Efter 30 år på olika forskningsinstitut i Sverige och Norge har han en bred kompetens inom samarbetet mellan forskning och näringsliv inom ett stort antal branscher. John Rune Nielsen har också en forskarutbildning inom energiområdet.

– Jag ser mycket fram emot att börja på IVL. IVL har med sin breda miljöexpertis och nära samverkan med näringslivet och det offentliga stor potential att driva på omställningen till ett hållbart samhälle. Jag vill fortsätta utveckla IVL:s viktiga arbete att möta samhällsutmaningarna inom bland annat klimat- och miljöområdet och ytterligare stärka vår förmåga att stödja näringslivets gröna omställning, säger John Rune Nielsen.

John Rune Nielsen tillträder tjänsten den 1 januari 2024 och efterträder Marie Fossum Strannegård, som går vidare till att bli vd för Axel Johnsons solenergibolag AxSol.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.