Guide: Här är vårens stora miljödagar

Klimat Miljö & Utveckling listar vårens stora internationella klimat- och miljödagar. Missa inte dagarna då många människor gör något extra för miljön och klimatet.

Guide: Här är vårens stora miljödagar
Pixabay

15 mars

Global Strike For Future

Den planerade globala klimatdemostrationen Global Strike for Future hålls i flera delar av världen den 15 mars. Än så länge kommer demonstrationer hållas i 19 länder och på 34 orter i Sverige.

klimatdagar
Den Internationella skogsdagen ska uppmärksamma människor på hur viktig skogen är för oss. FOTO: Pixabay

21 mars

Internationella skogsdagen

Den 21 mars förklarades år 2012 av FN som den Internationella skogsdagen för att belysa vikten av att bevara och hållbart bruka världens skogar. År 2019 ligger fokus för Internationella Skogsdagen på ”skog och utbildning”.

22 mars

Världsvattendagen

Temadagen sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. FN:s generalförsamling instiftade dagen år 1992 och har sedan dess varje år belyst olika vattenrelaterade teman. I Sverige koordineras Världsvattendagen genom Svenska Hydrologiska Rådet (SHR) och har firats sedan år 2006. 

23 mars

Världsmeteorologidagen 

Varje år den 23 mars är det Världsmeteorologidagen. Temadagen är instiftad av FN-organet World Meteorological Organisation, WMO, som bildades denna dag. I år är temat enligt SMHI ”Weather-ready, climate-smart”, där WMO med årets tema vill lyfta klimat och extremväder.

30 mars

Earth Hour

Det är världens största miljömanifestation som anordnas av Världsnaturfonden, WWF. Initiativet startades 2007 och uppmanar hela världen att släcka ned sina lampor och all el under en timme. Flera ikoniska byggnader världen över släcks ner, så som Eiffeltornet i Paris och Empire State Building i New York. I Sverige släcks bland annat stadshuset i Stockholm och Göteborgs operahus. Vi släcker lamporna den 30 mars 2019 klockan 20.30-21.30.

22 april

Internationella dagen för Moder Jord 

Den 22 april varje år firas runt om i världen Jordens dag. Dagen instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen.

11 maj

Cykelns dag

Cykelns dag är en rikstäckande manifestation initierad av cykelbranschen. Cykelns dag ska framhålla cykeln som ett roligt, miljövänligt och hälsosamt transportmedel.

18 maj

Fascinerande växters dag 

Den 18:e maj firas Fascinerande växters dag, som sedan starten 2012 utvecklats till ett stort internationellt arrangemang. Dagen arrangeras av forskare inom ämnesområdet växtbiologi. Mer än 500 vetenskapliga institutioner, universitet, botaniska trädgårdar i mer än 50 länder öppnar sina dörrar tillsammans med jordbrukare och företag, och visar växternas fascinerande värld för intresserade.

22 maj

Internationella dagen för biologiskt mångfald 

Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år. Dagen instiftades år 1993. Med dagen vill FN påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. 

FOTO: Pixabay

23 maj

Internationella sköldpaddsdagen 

Internationella sköldpaddsdagen firas den 23 maj. Initiativet har funnits sedan 2000 och uppmärksammas i hela världen för att stoppa utrotningen av sköldpaddor. 

24 maj

Nationalparkernas dag 

Dagen firas den 24 maj varje år runt om i Europa. European Day of Parks startades 1999 av naturvårdsorganisationen Europarc Federation för att uppmärksamma Europas naturskyddsområden och visa hur viktigt det är att skydda den värdefulla natur som finns där. 

5 juni

Världsmiljödagen

Världsmiljödagen firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Dagen är ett initiativ och ett återkommande evenemang som drivs av FN:s miljöprogram (UNEP).

8 juni

Världshavens dag

Den 8 juni uppmärksammas Världshavens Dag, UN World Oceans Day. 2009 instiftade FN dagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma världens hav och utmaningarna världssamfundet står inför när det gäller bland annat döende korallrev, miljöföroreningar och överfiske.

17 juni

Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

Den 17 juni varje år infaller Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka, World Day to Combat Desertification. Dagen är initierad av FN och syftet med dagen är att uppmärksamma de problem som ökenutbredning och torka medför.

Världspopulationen av giraffer har minskat med cirka 36 procent de senaste 30 åren, från 155 000 till knappt 100 000 individer.FOTO: Pixabay

21 juni

Giraffens dag

Giraffens dag firas 21 juni. Det globala syftet med dagen är att samla in pengar och skapa medvetenhet om giraffens utsatta situation.

Läs mer: Vindkraften kan fördubblas till 2022

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.