-->

Grönt kök med egen odling

Ekodesign Vad sägs om att fånga in middagsfisken och plocka tomater och sallad direkt i ditt eget kök? På KTH i Haninge snackar man närodlat på riktigt.

Trenden att odla hemma ökar och snart kan det även bli möjlighet för den som varken har trädgård, balkong eller växthus. På Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Haninge jobbar man med att ta fram utrustning för att odla mat i köket. Bland annat finns en prototyp för en odlingsmöbel för fisk och grönsaker. Den består av ett akvarium med matfisk av arten tillapia och ett växthusskåp där tomatplantor drivs upp med vatten från fiskodlingen. Metoden kallas akvaponi och kräver endast tillförsel av fiskmat och den mängd vatten som försvinner genom avdunstning. I köket finns även olika former av odlingsväggar med växtbelysning för exempelvis salladsväxter och kryddor.

Just nu pågår försök i en provlägenhet med olika lösningar för hemmaodling med testdeltagare. Deltagarna får bedöma intresse för odlingsformen samt ange hur mycket tid och pengar de skulle vara beredda att investera i en egen hemodling i köket.

Genom att odla i städer där många konsumenter bor så minskar transporter och miljöbelastade utsläpp. Samtidigt ökar kvaliteten på inomhusluften hos den som odlar genom att avdunstningen återfuktar luften, enligt docent Annika Carlsson Kanyama, docent och projektledare vid KTH.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.