Glada lappar vinner Sustainergies Cup

Glada lappen blev vinnare när studenter från hela landet tävlade i kreativa idéer om hur man kan öka engagemang och aktivitet för hållbarhet hos boende i bostadsrättsföreningar.

Studenterna fick i uppgift att lösa hur Riksbyggen och HSB som förvaltare av bostadsrättsföreningar kan öka de boendes engagemang och förståelse för hållbar utveckling. Målet är att de boende ska förändra sitt beteende i hemmet och påverka sina föreningar till att genomföra fler hållbara åtgärder som exempelvis minskar energiförbrukningen, förbättrar avfallshanteringen eller skapar trygghet i boendemiljön.

Vinnarna Stephan Ye och Daniel Falks idé bygger på att skapa en gemenskap bland boende för att uppmuntra till mer goda handlingar och genomtänkta beslut. Resultatet blev Glada lappen. De båda vinnarna ser idén som en motreaktion till alla arga lappar och allt vad passivitet heter. I sitt förslag skriver de:

”Den Glada Lappen ska vara ett sätt att uppmuntra boende att aktivt försöka göra saker bättre istället för att bara konstatera att något är fel eller trasigt. Vi tror att den glada lappen kommer bli som ett belöningssystem där man känner sig behövd och som en del av en grupp vilket gör att man tar ansvar. Ett resultat kan också vara att folk börjar prata med varandra och bygger relationer samt en förståelse för andra människor som man inte har när allt den personen är ett namn på brevinkastet”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.