Förslag: Låt p-vakterna bötfälla bensinbilar

Klimat Stockholms Stad planerar att låta parkeringsvakter bötfälla bensin- och dieselbilar som bryter mot reglerna i stadens miljözoner.

Förslag: Låt p-vakterna bötfälla bensinbilar
Foto: Adobe Stock

Stockholm är på väg att införa miljözoner inne i centrum som helt stoppar trafik med bensin- och dieselbilar. Nu föreslår Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr Stockholm att stadens parkeringsvakter ska få bötfälla förare som bryter mot reglerna.

De nya miljözonerna, miljözon klass 3, kommer at införas i Gamla stan och ett området i city. Där kommer bara elbilar och utsläppssnåla gasbilar att få köra. Sedan 2020 finns redan en Miljözon klass 2 på Hornsgatan i stadsdelen Södermalm. Där tillåts vid sidan av el- och gasbilar också nya mycket utsläppssnåla bensin- och dieselbilar. Och på Hornsgatan har fusket pågått för fullt sedan miljözonen etablerades år 2020.

– Var femte fordon som kör på Hornsgatan har egentligen inte rätt att vara där. Det är orättvist att så många kommer undan med att bryta mot reglerna och försämra luften för alla andra på gatan, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i en kommentar.

För att avlasta polisen föreslår nu Stockholms stad att kommunernas parkeringsvakter ska få bötfälla otillåtna fordon i miljözonerna. För att detta ska bli möjligt måste dock regeringen ändra trafikförordningen. Idén att låta p-vakter övervaka miljözoner har dock tidigare föreslagits av Transportstyrelsen som också lagt fram ett färdigt förslag med ändringar av trafikförordningen som regeringen skulle kunna verkställa.

– Sveriges städer måste kunna bekämpa luftföroreningar utan att riskera att skapa merarbete för Polisen. Det här är ett sätt att avlasta Polisen och samtidigt se till att de som kör på bensin och diesel faktiskt följer miljözonerna, säger Lars Strömgren.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.