Europa tar upp energikampen

Nu lanseras den europeiska storsatsningen InnoEnergy som fram till 2014 ska skapa 60 nya företag och 100 nya produkter inom energiområdet.

Bakom det svenska benet av InnoEnergy står KTH och Uppsala universitet tillsammans med ABB och Vattenfall. I Europa innefattar satsningen ytterligare elva företag, tio forskningsinstitut och elva universitet. Den sammanlagda budgeten är på över sex miljarder kronor och innovationsfabriken satsar också på att registrera 80 patent och examinera 3 300 studenter inom energiområdet inom de närmaste fem åren. Till Sverige och Mälardalsregionen anländer en sjättedel av den europeiska satsningen, bland annat över 500 nya arbetstillfällen och tolv patent.

Två fokusområden i Sverige

Ramon Wyess, som är vicerektor på KTH och samordnare för projektet, menar att satsningen nu innebär att Europa kan konkurrera med USA och Asien när det gäller energiforskning.

– InnoEnergy är en europeisk satsning, och att den just omfattar hela Europa är en förutsättning för att lyckas. Till sin hjälp har InnoEnergy över 50 procent av hela Europas forskningskapacitet inom energisektorn, säger Ramon Wyss.

Två forskningsområden kommer att prioriteras i Sverige, smarta elnät och ellagring.

– Uppsalas mycket framgångsrika batteri- och elektricitetsforskning baseras på Ångströmlaboratoriets avancerade materialvetenskapliga kunnande. Forskningen väcker mycket stort intresse från aktörer i Sverige och Europa och har stor potential att skapa framgångsrika företag och produkter inom ellagringsområdet, säger Joseph Nordgren, vicerektor på Uppsala universitet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.