Under tisdagskvällen kom ministerrådet och EU-parlamentet i elfte timmen överens om att avskogningsförordningen skulle skjutas upp. Hade avtalet dröjt längre skulle avskogningsförordningen ha börjat gälla med omedelbar verkan från och med den 30 december. Nu kommer förordningen istället kräva regelefterlevnad först om 12 månader.
Avskognignsförordningen, EUDR, kräver att företag som handlar med vissa råvaror och produkter, såsom nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä, måste säkerställa att dessa inte är odlade på mark som har avskogats efter den 31 december 2020. Dessutom måste produkterna vara producerade i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet.
Förordningen trädde i kraft i juni 2023 och skulle börja gälla fullt ut den 30 december 2024. Uppskjutningen kommer efter påtryckningar från näringsliv och medlemsländer som ansåg att företag behövde mer tid för att förbereda sig.
Emma Wiesner: Högergruppen riskerar skogsnäringens framtid
Det hela komplicerades av att mittenhögergruppen, EPP, gick ihop med ytterhögern i EU-parlamentet för att rösta igenom en lagtext med helt nya ändringar, till exempel förslaget om att införa så kallade ”riskfria länder”. Med den ändringen skulle vissa länder få status som ”riskfria” och i princip helt undantas från kontroller.
Grupperna från mitten till vänster var missnöjda med aktionen från högersidan. De fick senare också medhåll från ministerrådet som uppgav att man inte skulle gå med på högergruppernas ändringar.
Emma Wiesner, EU-parlamentsledamot för Centerpartiet anser att högern har gjort bort sig då de med sitt kaos bidrog till att fördröja hela processen och därmed nästan fick förordningen att börja gälla vid årsskiftet.
– Den konservativa gruppen där M och KD ingår har gjort hela denna process till en cirkus. I stället för att ge de drabbade sektorerna tid att förbereda sig för vilka regler de måste följa efter nyår, beslutade de konservativa krafterna att in i det sista spela riskera hela skogsnäringens framtid. Därför var rådet igår tvunget att rädda denna process från de konservativa. Det enda den europeiska högern har uppnått är två månaders extra försening, en onödig osäkerhet för skogsnäringen och en politisk cirkus, säger hon till Miljö & Utveckling.
Texten som ministerrådet och EU-parlamentet kommit överens om ska nu gå till omröstning i EU-parlamentet under sammanträdet mellan den 16 och 19 december. Efter en överenskommelser mellan ministerrådet och EU-parlamentet är omröstningar vanligtvis ren formalia, men i teorin kan EU-parlamentet skjuta ner lagändringen igen, vilket skulle innebära att avskogningsförordningen börjar gälla den 30 december 2024.