De går miste om miljarder för sina tama energimål

Svenska kommuner har stor möjlighet att minska sin energiförbrukning. Men målen är för lågt satta och det gör att kommunerna går miste om miljardbelopp, enligt en undersökning från Schneider Electric.

Nästan var fjärde kommun tror sig kunna minska sin energiförbrukning med 20 procent eller mer under de kommande fem åren. Men bara sju procent av kommunerna har som mål att spara så mycket. Det visar undersökningen Energiindikatorn från Schneider Electric om 100 kommuners inställning till energieffektivisering.

Undersökningen visar att Sveriges kommuners energimål är betydligt lägre än de vad de själva identifierat som möjliga. Resultatet är förvånande då ekonomiska besparingar är prioriterade av kommunerna. Deltagarna i undersökningen uppger att ekonomiska besparingar är det viktigaste motivet för att arbeta med energieffektivisering. Hela nio av tio kommuner anger möjligheten att spara pengar, enligt Energiindikatorn.

Enligt Schneider Electric kan den offentliga sektorn spara runt tre miljarder kronor varje år genom en lägre energiförbrukning. Förutsättningen för en sådan besparing är enligt företaget att det offentliga fastighetsbeståndet är energieffektiviserat genom så kallade garanterade energibesparingar.

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.