nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatkommissionär Miguel Arias Cañete på rådsmötet i fredags. FOTO: EU

Därför är Parisavtalet nära att träda i kraft

Parisavtalet, som begränsar världens utsläpp av växthusgaser, är mycket nära att träda i kraft. Ett EU-beslut i förra veckan gör att avtalet kan vinna laga kraft redan i år. Miljö & Utveckling förklarar varför.

  • Annons 1

21 klimattoppmöten och många långa nattmanglingar tog det innan världens länder kom överens om Parisavtalet i december förra året. Avtalet är rättsligt bindande med ambitionen att begränsa temperaturökningen till under 2 grader, med sikte på 1.5 grader, och fick ett varmt mottagande på många håll, inte minst av det globala näringslivet.

Men för att avtalet ska träda i kraft behöver varje enskilt land ge sitt godkännande, via en så kallad ratificering. Parisavtalet träder i kraft först 30 dagar efter det att det ratificerats eller godkänts av minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen.

Många har trott att det skulle ta flera år att få avtalet godkänt av de nationella regeringarna, men under hösten har tempot gått i rasande fart. I förra veckan godkände EU:s ministrar avtalet på ett extrainsatt rådsmöte och imorgon, tisdag, väntas Europaparlamentet godkänna beslutet. EU är heller inte först på bollen, flera länder, bland annat Brasilien och Argentina har hunnit före. När USA och Kina valde att gemensamt godkänna avtalet i september hade det förstås stor betydelse. Sammantaget står de för 38 procent av världens utsläpp.

Nära mål

När detta skrivs har 62 länder som står för 51,9 procent av utsläppen godkänt Parisavtalet.

EU är sammanlagt den tredje största utsläpparen och svarar för cirka 12 procent av de globala utsläppen. Godkänner nu unionen avtalet kommer det att träda i kraft redan i år, till och med i tid för klimattoppmötet i Marrakesh i mitten november.

Avtalet måste dock godkännas både av EU och av varje enskilt land, men efter morgondagens godkännande är det fritt fram för varje medlemsland att ratificera Parisavtalet.

Svenska regeringen lämnade en proposition om godkännande för ratificering av Parisavtalet till riksdagen förra veckan och riksdagen planerar att behandla propositionen den 12 oktober, det vill säga nästa onsdag.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.