Danskar bäst på hållbar renovering

Byggbranschen Danmark tog hem förstapriset i Nordic Built Challenge. Projektet som vann de nordiska näringsministrarnas gillande tar hänsyn både till miljömässiga och mänskliga aspekter.

Danskar bäst på hållbar renovering

Nordiska ministerrådet instiftade priset 2012 för att belöna hållbar byggnadsrenovering. I år var det danska projektet Ellebo Garden Room, i Ballerup utanför Köpenhamn, bäst i klassen.

Förutom att renoveringen av bostadskomplexet från 60-talet leder till miljömässiga vinster som stora energibesparingar är det även skonsamt för de boende. Hyresgästerna kan nämligen fortsätta bo hemma under hela renoveringen – till och med då fasaden byts.

Undviker stress

– Att ge hyresgästerna möjligheten att bo kvar i sitt hem i samband med renoveringen är en helt central aspekt i projektet. Det gör det möjligt för dem att få kvaliteten på bostaden förbättrad utan att behöva gå igenom den dyra och stressande process det innebär med tillfälligt boende, vilket också bidrar till att säkra de sociala banden i hela processen, säger en av vinnarna, Adam Khan, i ett pressmeddelande.

10 principer för hållbarhet

Det svenska bidraget i tävlingen var projektet Fittja People’s Palace, ett förslag om hur en fastighet i miljonprogrammet kan renoveras på ett hållbart sätt utan att hyreshöjningarna blir för stora.

Nordiska råden har satt upp tio principer för hållbart byggande – det så kallade Nordic Built Charter, som hittills över hundra aktörer i byggbranschen har skrivit under.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.