Cop28 på övertid – det säger förhandlarna

Cop28 Efter hård kritik mot den senaste förhandlingstexten fortsätter klimatförhandlingarna i Dubai nu på övertid.

Cop28 på övertid – det säger förhandlarna
FN:s generalsekreterare António Guterres diskuterar den sensate förhandlingstexten: Foto: Kiara Wirth/ FN

På måndagen sänktes förhoppningarna om ett klimatavtal som kräver utfasning av fossila bränslen kraftigt då flera kärnformuleringar strukits eller ersatts i förhandlingstexten.

Det senaste utkastet på 21 sidor som lagts fram av COP28-presidenten Sultan Al Jaber – själv chef för Förenade Arabemiratens nationella oljebolag – kräver inga egentliga åtgärder mot fossila bränslen. Istället presenteras åtgärder som nationer ”kan” vidta. På tisdagen fortsätter nu förhandlingarna på övertid, det vill säga efter den fastställda deadlinen klockan 11:00 lokal tid.

Teamet från Marshallöarna – en lågt liggande stillahavsögrupp hotad av översvämning – har sagt att kommer att stanna till slutet av förhandlingarna. Dess chefsförhandlare, John Silk, sa att bland annat i en kommentar att hans land ”inte kom hit för att skriva under vår dödsdom.”

Den senaste vändningen i klimatförhandlingarna har också mött stark kritik från EU:s förhandlingsdelegation där Sverige ingår.
– Nu går COP28 in på övertid och läget är allvarligt. Vi har fortfarande inget nytt förslag att ta ställning till och förhandlingar pågår intensivt. Ordföranden är under hård press. EU och många med oss är beredda att förhandla så länge det krävs för att komma fram till en ny överenskommelse i linje med vetenskapen och vad världen förtjänar, säger EU-förhandlaren Heléne Fritzon (S) till Miljö & Utveckling.

Emma Wiesner (C) som också förhandlat för EU är nu på väg hem från Dubai men ger sin syn på förhandlingsläget i på X, före detta twitter.

Sveriges chefsförhandlare, Mattias Frumerie, uttrycker dock en viss optimism på X.

Miljöpartiets Pär Holmgren förhandlar inte i Dubai men ser dock negativt på klimatförhandlingarnas utveckling de senaste dygnen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.