nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu förbereder regeringen en lag som gör det obligatoriskt för mackar att märka drivmedel ur ett miljöperspektiv. FOTO: Preem

Bränslen ska miljömärkas

Regeringen förbereder ett lagförslag om en drivmedelsmärkning. Dessutom förlängs och utökas stödet i klimatklivet.

  • Annons 1

Idag är det stor skillnad på miljöpåverkan mellan olika bränslen. Diesel kan exempelvis innehålla en stor del inblandning av biodiesel, eller ingen biodiesel alls. Som konsument är det omöjligt att veta vilken variant det är man köper.

Nu förbereder regeringen en lag som gör det obligatoriskt för mackar att märka varje drivmedel utifrån klimat- och annan miljöpåverkan, rapporterar SVT. Syftet är att konsumenter ska kunna göra informerade val.

–Det är svårt för konsumenter att orientera sig och veta vad man får i sin tank, vi behöver göra det enklare, säger miljöminister Karolina Skog till SVT.

Regeringen vill ha ett livscykelperspektiv där man räknar in hur tillverkning och transport av bränslet påverkar miljön, innan den kom till macken. Hur utvanns oljan? Vilka grödor är råvara?

Intresseorganisationen Gröna Bilister har i tre års tid drivit kampanjen Jag Vill Veta, med målet att alla drivmedel ska klimat- och ursprungsmärkas.

– Miljömärkning av drivmedel är ett bra steg för att på sikt fasa ut de fossila bränslena från transportsektorn. Men för att skynda på omställningen ytterligare vill vi se att ett bonus-malus-system, likt det som nu diskuteras för nybilsinköp, utreds och införs även för drivmedel, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna bilister.

Pengar att söka

I höstens budget vill regeringen också förlänga stödet för klimatinvesteringar inom ramen för Klimatklivet med två år. Klimatklivet ger investeringstöd till företag, kommuner och regioner för att exempelvis bygga laddpunkter för elfordon, utöka produktion av biogas eller konvertera från fossilt bränsle till förnybart bränsle.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4