nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Boliden stäms av arsenikdrabbade invånare

707 bybor i Polygono i Chile stämmer gruvbolaget Boliden på 90 miljoner kronor. Anledningen är det giftiga gruvslam som lett till att många invånare lider av cancer, värk i skelett och leder, missfall och handikapp.

  • Annons 1

Enligt Dagens Nyheter lämnas stämningsansökan på nästan 20 000 sidor in till Skellefteå tingsrätt idag. De flesta av de 707 drabbade invånarna som står bakom stämningen är barn. Kraven på gruvbolaget är 130 000 kronor per person, totalt 90 miljoner kronor.

Mellan 1984 och 1985 levererades cirka 20 000 ton våtverksslam från Bolidens Rönnskärsverken till det chilenska företaget Promel utanför staden Arica i Chile. Slammet var restavfall från arsenikverket och innehöll bland annat höga halter av arsenik, guld, silver, bly och järn.

När Miljö & Utveckling för två år sedan besökte Rönnskärsverken berättade dåvarande miljöchef Michael Borell att de inte själva kunde hantera avfallet och valde mellan att skeppa iväg det eller deponi. Det chilenska företaget hade en anläggning som kunde utvinna metallerna ur slammet och enligt Michael Borell skickade företaget med pengar för att avfallet skulle tas hand om i anläggningen. Men ingenting hände. Istället låg det miljö- och hälsofarliga avfallet oskyddat nära ett bostadsområde och först i slutet av 90-talet flyttades avfallet till en mer avsides plats. Barn som vuxit upp i området har defekter och bland byborna är missfall och cancer vanligt.

Enligt Boliden har chilenska rättsprocesser visat att det är Promel och landets hälsovårdsmyndigheter som bär ansvaret. Men Rolf Svedberg, miljöchef på Rönnskärs under 80-talet och den som rekommenderade slamexporten, har uppmanat bolaget att ta sitt ansvar.

– Man kan ha synpunkter på det sociala och moraliska ansvaret. Samtidigt, när det gäller handel med metallhaltiga koncentrat så står det alltid i kontrakten vad säljarens och mottagarens ansvar innebär. Det måste gå en gräns någonstans. Vi kanske var blåögt naiva och trodde på vad det chilenska företaget sa att de skulle göra, sade Michael Borell under Miljö & Utvecklings besök.

7 000 personer har evakuerats från det chilenska området och på Facebook finns en egen sida med medlemmar från både Sverige och Chile som kräver att bolaget tar ansvar. Även Vänsterpartiet har lagt fram en motion till riksdagen om att den svenska staten gemensamt med Boliden ska ta det ekonomiska ansvaret.

Dagens Nyheter skriver nu att det är en grupp svenska advokater och miljörättsjurister i samarbete med en chilensk advokatbyrå och en amerikansk miljöorganisation som förberett stämningen.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4