Aluminiumretur på export

Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT har fått 3 miljoner kronor av Vinnova för att göra verklighet av två projekt. Tillsammans ska projekten stärka samarbetet mellan kinesiska och brasilianska forskningsaktörer inom området aluminiumåtervinning.

Båda projekten handlar om skrotanalys för ökad återvinning och minskat ekologiskt fotavtryck vid aluminiumproduktion. I tillväxtländerna Kina och Brasilien ökar efterfrågan på metallen. Genom att stärka samarbetet med kinesiska och brasilianska forsknings- och innovationsaktörer och utveckla verktyg för online-analys av aluminiumskrot hoppas Swerea kunna stärka den svenska återvinningsindustrins konkurrenskraft.

Först ska laboratorieförsök och en prototypuppställning genomföras hos Stena recykling i Halmstad och Stena Aluminium i Älmhult som är Sveriges enda smältverk för sekundäraluminium. Parallellt ska marknaden för sekundäraluminium undersökas närmare i Kina och Brasilien. I slutet på 2013 är planen att bjuda in framtida deltagare till workshops med fokus på de båda länderna.

– Om vi kan ta vara på aluminium och återvinna denna, gör vi en energibesparing på ca 95 procent jämfört med nytillverkning. Totalt sett blir det en enorm besparing och det är otroligt stimulerande att få vara med och införa denna möjlighet i länder som Kina och Brasilien där efterfrågan av materialet växer, liksom behovet av återvinning, säger Jonas Gurell, forskningsledare vid Swerea KIMAB i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.