”Alla kan göra lite” räcker inte längre

Miljöarbete Om alla gör lite åstadkommer vi mycket är en myt som krossas i en ny rapport om hållbar konsumtion. Den pekar istället på att vi behöver skapa en ny social norm och att beslutsfattare ska leda utvecklingen.

”Alla kan göra lite” räcker inte längre
Stock.xchng

Det är Nordiska ministerrådets arbetsgrupp för hållbar konsumtion som publicerar rapporten Förbättra nordiskt beslutsfattande genom att skingra myter om hållbar konsumtion och även ett nordiskt policysammandrag som presenterar tio myter om hållbar konsumtion.

Nordiska ministerrådet anser att de nordiska ländernas strävan efter att bli ledande inom hållbarhet är orealistisk så länge som beslutsfattarna utgår från myter om hållbart konsumentbeteende. En av myterna som rapporten hugger tag i är: ”om alla gör lite så åstadkommer vi mycket”. De anser att små förändringar är viktiga för att komma igång men att vi nu behöver skapa en ny social norm, vilket kräver mer. Och det är de nordiska ländernas regeringar som ska leda övergången till en hållbar livsstil genom att skapa samhällstrukturer som stöttar detta, menar rapporten.

Här kan du ta del av hela rapporten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.