9 hållbarhetsböcker för regniga semesterdagar

Klimat Vad är mysigare än att krypa ned under en filt med en bra bok en regnig sommardag? Miljö & Utveckling tipsar om nio böcker om hållbarhetsområdet som kommit ut den senaste tiden. Allt från tips för trädgården till historia plus en bokstavligt talat tung avhandling om juridik som hållbarhetsverktyg.

9 hållbarhetsböcker för regniga semesterdagar

Mångfald i trädgården

Naturskyddsföreningen tar sikte på trädgårdar och kolonilotter med sin nya bok Naturligtvis! Biologisk mångfald i din trädgård. I boken, som är fullspäckad med vackra fotografier, finns mängder med råd och tips för den som vill bjuda in fåglar och insekter till sin trädgård. Här finns också listor, bland annat över invasiva arter som riskerar att ta över och konkurrera ut inhemska växter och djur. Dit hör till exempel trädgårdsväxterna jättedaggkåpa och blomsterlupin. Boken är skriven av Justine Lagache En perfekt present till de flesta trädgårdsägare. Bonnier Fakta.

Istället för stress

Anteckningar från en orolig planet, av britten Matt Haig, handlar om våra liv på en fullproppad planet. Vi har för mycket av det mesta, från information till saker, och det ger oss ångest. Matt Haig beskriver en panikattack i ett shoppingcenter. Orden klimat och miljö nämns inte ofta, men boken kan läsas som att en mer hållbar livsstil också blir mer fri från stress. Han skriver också att ”godhet är en vårstädning av själen. Och kanske att det gör den oroliga planeten lite mindre orolig”. Det handlar om hållbarhet ur ett annorlunda perspektiv. Polaris.

Mat- och krigshistoria

Med utgångspunkt i blodiga krig och undernärda människor skildrar Folke Schimianski 1900-talets stora krig med fokus på försörjningsfrågan. Boken Mat en krigisk historia handlar om svält, blockader och hur tillgången till mat påverkat utgången av krigen. Men också om paralleller till dagens Sverige, förhållandet mellan stad och landsbygd och vikten av stadsodling. I slutet av boken finns ”krigsrecept”, som kanske lika väl skulle kunna kallas ”krisrecept”, i huvudsak hämtade från andra världskriget. Bland huvudrätterna märks helstekt grävling, kålrotsbiff, linsbiffar och ”kråka stekt som ripa”. Tänkvärt. Leopard Förlag.

Biografi om ett ungdomsförbund

Miljöpartiets ungdomsförbund har med gemensamma krafter skrivit sin historia. Boken Före vår tid – Boken om Grön Ungdoms historia skildras hur det kom sig att Grön Ungdom bildades. Många namnkunniga politiker eller före detta politker finns bland författarna: Yvonne Ruwaida (skriver om snällfällan), Maria Wetterstrand (skriver om kärnkraften) och Lorentz Tovatt (skriver om gemenskap) för att nämna några. Redaktörer är Magda Rasmusson och Hanna Lidström. MBM Förlag.

Vackert om vatten

Anna Froster (text) och Mattias A Klum (foto) har tillsammans skapat boken Vatten om att värdera det ovärderliga. Boken är ett praktverk om det som vi alla tar för givet, men som samtidigt är oersättligt: Vattnet. Texterna är välskrivna och samtidigt både faktarika och eftertänksamma. Bilderna skildrar vatten i olika former och delar av landet. Boken är utgiven av Svenskt Vatten och förlaget Fri Tanke.

Vackra texter om världens största nyhet

Björn Wiman samlar 33 av sina texter från Dagens Nyheter i boken Sent på jorden, 33 tankar om världens största nyhet. Här krävs långsam läsning och eftertanke när litteratur och kultur används för att skapa förståelse dels för klimatförändringarna, dels för de förändringar som sker i samhället och det allmänna medvetandet. Den äldsta texten är från 2012, den nyaste är från oktober 2018. Bokförlaget Atlantis.

Tegelsten för den juridikintresserade

För den juridikintresserade finns nu Staffan Michelsons avhandling Empowerment and Private Law, Civil Impetus for Sustainable Development utgiven. Boken, som är en riktig tegelsten, innehåller det för en avhandling nödvändiga akademiska ramverket, men också ett kapitel med åtta fallstudier. Där går författaren igenom bland annat fallet BT Kemi (som han själv drev i rätten) och två andra rättsliga konfrontationer. Fokus i avhandlingen ligger dock utanför rättssalen, på andra juridiska instrument som kan användas för att stärka hållbarhetsnormer i en verksamhet. Jure Förlag.

Politiken från insidan

Åsa Romson, tidigare miljöminister och språkrör för Miljöpartiet, levererar intressant läsning för den miljöpolitiskt intresserade. Boken Från trängselavgifter i Stockholm till klimatavtal i Paris – mina 15 år i miljöpolitikens tjänst beskriver detaljerat arbetet bakom en lång rad politiska beslut och Åsa Romsons framgångar och bakslag under åren i politiken. Allt givetvis skildrat ur hennes perspektiv. Sjösala förlag.

Social hållbarhet och livet i Vita huset

Sociala frågor och frågeställningar genomsyrar Michelle Obamas självbiografi Min historia (Becoming på originalspråk). I boken diskuteras inte bara hur livet i Vita huset ser ut eller presidentens säkerhetsuppbåd, utan även hur bostadsområden kan förändras i negativ riktning och vad som krävs för att vända utvecklingen. Michelle Obama skildrar sin uppväxt i den färgade medelklassen i Chicago och hur den blir hennes avstamp ut i världen. Forum

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.