5 tips: Så gör du påskhelgen mer grön

Ekologi Påskhelgen närmar sig med stormsteg och många kommer fylla påskbordet med potatis, ägg och flera sorters fisk. Här ger vi några enkla tips på hur du kan skapa ett påskfirande som är grönare både för dig, djuren och naturen.

5 tips: Så gör du påskhelgen mer grön
Pixabay
Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. FOTO: Pixabay

1. En gladare höna

Många förknippar påsken med glädje och ägg. Låt även hönorna vara glada och välj ekologiska ägg från Kravmärkta gårdar där de får äta ekologiskt foder och picka efter mat ute i det fria. Höns som inte lever på ekologiska gårdar bor i de flesta fall inomhus året runt och äter hårt besprutad soja, som leder till miljöproblem i Brasilien.

2. Låt bilen stå

Efter allt godisfrossande av kanske Fair Trade- eller miljömärkt påskgodis, kan det vara trevligt att ta en extra promenad under ledigheten. Sol utlovas på flera håll i landet under påskhelgen 2018, så varför inte låta bilen stå och göra dig själv och miljön en tjänst genom att gå eller cykla lite extra?

3. Skippa påskfjädrarna

Enligt djurskyddsorganisationen Djurens Rätt kan det vara bra att skippa fjädrar i påskriset av djurskyddsskäl. Fjädrar kommer ofta från kalkonindustrin i Kina eller USA och plockas från levande djur eller är en biprodukt från slakt. Om du vill ersätta påskfjädrar med ett djurvänligare alternativ kan exempelvis färgglada trådägg och tygfjädrar vara ett alternativ. Läs mer om hur du skapar djurvänligt påskpynt här.

4. Ekologiska knölar för ett hållbarare firande

Potatis är i sig ett hälsosamt livsmedel som kan odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel. Men i dag är potatisen den mest besprutade grödan i Sverige, enligt Naturskyddsföreningen. Väljer man att köpa importerad potatis från andra länder är dessutom bekämpningsmedelsanvändningen ofta dubbelt så hög som i Sverige. Därför är det ett bra alternativ att köpa ekologisk potatis från Sverige. Då gör du både vårt dricksvatten och dig själv en miljöinsats!

5. Bra fisk för påskbordet

Enligt Naturskyddsföreningen är de bästa fiskarna för påskbordet sill och ansjovis i alla former. Fiskarna innehåller inte höga halter av gift och fiskas ofta skonsamt utan bifångster. Du spar även på havets resurser då sill ofta har plankton som huvudföda – jämfört med stora rovfiskar som äter mindre fiskar. Om du är sugen på nordhavsräkor – köp då dessa miljömärkta med KRAV eller MSC – det gäller även kaviar.

Laxen är även den populär på påskbordet – men det gäller att välja rätt. I dag mår vilda laxbestånd dåligt och fiskarna innehåller höga miljögiftshalter. Den odlade laxen är även den knepig för miljön – då odlingar av lax orsakar stora problem för den vilda laxen som minskat med 50 procent sedan 80-talet. Om du vill ha lax på påskbordet så kan ett bättre alternativ vara att köpa lax miljömärkt med MSC eller KRAV, så slipper du fiskar med smutsigt förflutet.

Ålen kan också vara populär vid påsk – men tänk där några steg längre. Är det inte bättre att låta den simma vidare? I dag är den svenska ålen utrotningshotad och varje ål som får leva är viktig för att arten ska kunna återhämta sig.

Glad påsk önskar redaktionen på Miljö & Utveckling!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.