Industriföretaget Saab har ett aktiebaserat incitamentsprogram för högre chefer som omfattar hållbarhetsmål med fokus på klimatavtryck, mångfald och inkludering.
4 företag: Så kopplar vi ersättning till hållbarhet
HÅLLBARHETSARBETE
Allt fler företag kopplar chefers ersättning till hållbarhetsmål som minskade utsläpp, ökad jämställdhet och ett långsiktigt ansvarstagande. Men strategierna skiljer sig åt. Här är lärdomarna från fyra företag som integrerar hållbarhet i ledarskapet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Cheferna mäts på reduktion av koldioxidutsläpp samt ökning av antalet kvinnliga anställda i koncernen. Båda målen mäts över en treårsperiod. Fördelen är att vi får ett långsiktigt fokus på vårt hållbarhetsarbete och en tydlig koppling till vår hållbarhetsstrategi, säger Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Saab, till Miljö & Utveckling.
Även Ica-gruppen och Danone har långsiktiga kompensationsprogram kopplade till hållbarhet. Utöver detta tillämpar de ett årligt bonusprogram för högre chefer.
Per Carlsson, kompensations- och arbetsrättschef på Ica, förklarar att 15 procent av målet i det långsiktiga bonusprogrammet är kopplat till minskade växthusgasutsläpp, med fokus på företagets egna utsläpp under 2024. Det årliga bonusprogrammet inkluderar både finansiella och icke-finansiella mål, där hållbarhetsinsatser som minskat matsvinn kan ingå beroende på befattning.
– Styrelsen fastställer villkoren för det treåriga incitamentsprogrammet och beslutar om utfallet efter programmets slut, baserat på reviderade siffror från årsredovisningen. Utfallet för hållbarhetsmål i det årliga bonusprogrammet bedöms av närmaste chef och godkänns av chefens chef, säger han.
Danone har också två typer av incitamentsprogram för chefer: ett årligt prestationsbaserat kompensationssystem och ett långsiktigt aktieägarprogram. Båda programmen är kopplade till hållbarhetsmål och inkluderar både finansiella och hållbarhetsrelaterade kriterier.
– Hållbarhetsdelen grundas på minskade koldioxidutsläpp, andel anställda med B Corp-certifiering och varor som är avskogningsfria. Exempelvis motsvarade hållbarhetsdelen cirka 20 procent av den prestationsbaserade ersättningen på vd-nivå under förra året, säger kommunikationschefen Helena Herlitz.
Vidare förklarar hon att en stor fördel med incitamentsprogrammen är att de ger ledningen incitament att bidra till hållbarhetsmålen, vilket både lyfter hållbarhetsfrågor i det dagliga arbetet och främjar en ansvarstagande företagskultur.
– Det finns inga direkta nackdelar, men det kräver robusta system för datainsamling och hantering. Detta ses som en resa med kontinuerlig förbättring. Vi uppmuntrar andra företag att integrera hållbarhetsincitament i sina ersättningssystem, säger Helena Herlitz.
Även Ica-gruppens Per Carlsson påpekar att det inte är lätt att sätta mål som både är realistiska och uppnåbara på lång sikt, samtidigt som de är utmanande och motiverande.
– Utfallet kan i hög utsträckning påverkas av externa faktorer utanför programdeltagarnas kontroll. Sådana faktorer kan till exempel vara extrema väderförhållanden, geopolitiska händelser och förändrade regleringar, till exempel reduktionsplikten, säger han.
Teknikkoncernen Sdiptech sticker ut genom sin decentraliserade modell och sitt interna koldioxidpris. Alla på huvudkontoret får en årlig bonus kopplad till företagets mål för minskning av koldioxidekvivalenter. Hållbarhetsteamet på huvudkontoret har också olika sociala KPI:er och projekt som ändras varje år beroende på fokusområde.
– Vi tillämpar individuella mål för varje bolag för att anpassa incitament efter deras specifika behov och utmaningar, som att följa Sdiptechs utvecklingstrappa eller säkerställa jämn könsfördelning vid rekrytering till ledande positioner, säger My Lundberg, hållbarhetschef på Sdiptech.
Hon förklarar vidare att ersättningen i de flesta fall utgör en extra bonus, men i vissa fall är den ett villkor för löneutveckling. Hon berättar också att de senaste åren har fokuserat på att arbeta med insatser som både effektiviserar affären och minskar utsläppen. För att underlätta dessa processer har de infört ett internt koldioxidpris för att motivera gröna investeringar.
– Fördelarna för oss är att det skapar extra incitament för oss och våra bolag att stärka hållbarhetsarbetet genom att uppmuntra hållbara beslut och innovation. Svårigheterna är i första hand tillförlitlig data, mätbara och uppnåeliga mål som inte är för beroende av externa faktorer, och att hitta en bra balans mellan hållbarhet och andra mål, säger My Lundberg och fortsätter:
– Slutligen tycker vi att det faktum att vi kopplar incitament till hållbarhetsmålen för både enskilda dotterbolag och koncernen som helhet har ett viktigt signalvärde. Detta passar bra in i vår decentraliserade modell, där varje enhet har ansvar för att bidra till våra gemensamma hållbarhetsmål.