nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskar vill producera egen energi

43 procent av alla svenskar vill kunna producera sin egen energi, enligt en undersökning från NCC.

Undersökningen visar att svenskarna vill bo i energisnåla och miljöanpassade hem, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC. FOTO: Sten Jansin
  • Annons 1

När NCC undersökte vilka tjänster svenskar helst vill ha i ett nytt hem rankas självförsörjning av energi med till exempel solceller och solfångare högt. Att vara energisnål smäller högre än en vacker utsikt, centralt läge eller stor bostadsyta.

Svenskarna rankar också utrustning för sopsortering och möjlighet att odla högt. 58 procent anser att det är viktigt att en ny bostad byggs av material som innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen om att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, i ett pressmeddelande.

Den 1 mars väntas Boverket skärpa sina krav på energianvändning i nybyggda hus. Skärpningen är det sista steget innan Sverige och övriga EU ska ha övergått till att bara bygga så kallade nära noll energihus. Övergången sker år 2019 för nybyggda offentliga byggnader och 2021 för alla nybyggda fastigheter samt äldre hus som genomgår en större renovering.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 066 svenskar runt om i landet och är genomförd av United Minds.

Här hittar du undersökningen:

Hur svenskarna vill bo_NCC

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4