nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenskar vill producera egen energi

43 procent av alla svenskar vill kunna producera sin egen energi, enligt en undersökning från NCC.

Undersökningen visar att svenskarna vill bo i energisnåla och miljöanpassade hem, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.
Undersökningen visar att svenskarna vill bo i energisnåla och miljöanpassade hem, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC. FOTO: Sten Jansin
  • Annons 1

När NCC undersökte vilka tjänster svenskar helst vill ha i ett nytt hem rankas självförsörjning av energi med till exempel solceller och solfångare högt. Att vara energisnål smäller högre än en vacker utsikt, centralt läge eller stor bostadsyta.

Svenskarna rankar också utrustning för sopsortering och möjlighet att odla högt. 58 procent anser att det är viktigt att en ny bostad byggs av material som innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen om att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, i ett pressmeddelande.

Den 1 mars väntas Boverket skärpa sina krav på energianvändning i nybyggda hus. Skärpningen är det sista steget innan Sverige och övriga EU ska ha övergått till att bara bygga så kallade nära noll energihus. Övergången sker år 2019 för nybyggda offentliga byggnader och 2021 för alla nybyggda fastigheter samt äldre hus som genomgår en större renovering.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 066 svenskar runt om i landet och är genomförd av United Minds.

Här hittar du undersökningen:

Hur svenskarna vill bo_NCC

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.