nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sol och vind tar över världen

Det finns mycket som pekar på att vi är på väg ifrån ett läge där energi var dyrt och smutsigt till ett läge där det inte längre behöver vara så. Solenergi och vind vinner mark i hela världen.

  • Annons 1

För några veckor sedan var jag på ett energiseminarum med Miljömålsberedningen. Enligt en av föreläsarna, Tomas Kåberger, professor i energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola, är nu sol billigare än kol i Indien och i Dubai är solenergi billigare än gas. USA har avskaffat det tidigare exportförbudet av olja. Det behövs inte längre för att säkra den inhemska energiförsörjningen.

Många elbolag har också verkligt stora ekonomiska problem, mycket på grund av konkurrensen från förnybar energi. Under de senaste åren har europeiska kraftbolag tappat i värde med 5 000 miljarder svenska kronor och tappet fortsätter i takt med att elpriserna sjunker. Vattenfall kan istället för att tjäna 25 miljarder på en försäljning av sin tyska brunkolsverksamhet få betala för att bli av med den. Världens elbolag behöver byta affärsmodell.

På el- och fordonssidan har bioenergi och el också blivit verkliga alternativ. I år kommer Airbus att producera sitt första tvåsitsiga skolflygplan med batteridrift och enligt elbilstillverkare kan vi inom bara ett par år köra 50 mil på en laddning. Så någonstans känns det som att proppen faktiskt har gått ut och att snöbollseffekten är ett faktum. Redan idag är förnybar energi den näst största elkällan i världen enligt International Energy Agency.

Vad som händer nu, hur samhället kommer att förändras, vilka som är de nya möjligheterna och utmaningarna i den transformation vi befinner oss i idag är också temat för Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagen som går i november i Stockholm. Programmet hittar du på miljostrategidagen.se. Välkommen dit!

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4