nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljöengagemang en nackdel menar SD

På begäran av miljöpartiets riksdagsgrupp hölls igår en debatt om klimatförändringens omfattning och effekter. Finansminister Anders Borg fick kritik och Sverigedemokraterna tycker att Sverige borde tona ned sitt klimatengagemang för att inte tappa i konkurrenskraft.

  • Annons 1

Miljöpartiet pekar på att regeringen bara genomfört två av åtta förslag som alla partier i klimatberedningen stod bakom 2008, skriver TT. Men finansminister Anders Borg menar att Finansdepartementet har varit mer pådrivande än något annat lands finansdepartement i de europeiska diskussionerna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anser att omställningen till förnybar energi går för långsamt och pekade på att det finns många förslag på vad som kan göras, till exempel från den parlamentariska klimatberedningen som bland annat föreslagit höjd bensinskatt och en ny kilometerskatt för godstransporter.

Gustav Fridolin föreslog ett klimatpolitiskt ramverk, likt det budgetpolitiska ramverk som kom på 1990-talet.

Sverigedemokraternas Josef Fransson stack ut hakan genom att påpeka att Sveriges utsläpp är blygsamma jämfört med andra länders och varnade för att Sverige försämrar sina konkurrensvillkor genom att gå före när det gäller att minska utsläpp.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.