nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljöengagemang en nackdel menar SD

På begäran av miljöpartiets riksdagsgrupp hölls igår en debatt om klimatförändringens omfattning och effekter. Finansminister Anders Borg fick kritik och Sverigedemokraterna tycker att Sverige borde tona ned sitt klimatengagemang för att inte tappa i konkurrenskraft.

  • Annons 1

Miljöpartiet pekar på att regeringen bara genomfört två av åtta förslag som alla partier i klimatberedningen stod bakom 2008, skriver TT. Men finansminister Anders Borg menar att Finansdepartementet har varit mer pådrivande än något annat lands finansdepartement i de europeiska diskussionerna.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin anser att omställningen till förnybar energi går för långsamt och pekade på att det finns många förslag på vad som kan göras, till exempel från den parlamentariska klimatberedningen som bland annat föreslagit höjd bensinskatt och en ny kilometerskatt för godstransporter.

Gustav Fridolin föreslog ett klimatpolitiskt ramverk, likt det budgetpolitiska ramverk som kom på 1990-talet.

Sverigedemokraternas Josef Fransson stack ut hakan genom att påpeka att Sveriges utsläpp är blygsamma jämfört med andra länders och varnade för att Sverige försämrar sina konkurrensvillkor genom att gå före när det gäller att minska utsläpp.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.