nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Både Stångån och sjön Roxen kommer att bli renare tack vare den nya reningsanläggningen. FOTO: Wikimedia

Linköping först med ny avloppsrening av läkemedel

Sveriges första storskaliga reningsanläggning för läkemedelsrester i avloppsvattnet byggs nu av Tekniska verken i Linköping. Det ska stå klart under våren.

  • Annons 1

Rester av läkemedel når reningsverken via avloppsvattnet i form av kiss och bajs, inte genom att oanvända läkemedel slängs i toan. Substanserna är ofta svåra att bryta ned i dagens processer på reningsverken.

Sjöar och vattendrag påverkas negativt av läkemedel. Till exempel ger rester av p-piller fiskar problem att föröka sig. Nu kommer både hormoner och antibiotika, ångestdämpande preparat, smärtstillande mediciner, och även resistenta bakterier att kunna renas bort.

– Det är väl investerade pengar för minskade mängder kemikalier i samhället och ett mycket positivt beslut för Linköpingsbornas framtid. Vi jobbar aktivt med innovation och kommer nu att ligga i framkant när det gäller läkemedelsrening av avloppsvatten i Sverige, säger Anders Jonsson, vd på Tekniska verken.

Ozon renar

Med hjälp av ozon kommer över 90 procent av medicinresterna att kunna renas bort ur avloppsvattnet. Ozon bryter ned läkemedelsrester och andra organiska föroreningar som dagens biologiska processer på reningsverken inte klarar av att ta hand om. Överblivna läkemedel ska, precis som tidigare, lämnas in till apoteket.

Även reningen av organiskt kol och kväve kommer att förbättras genom den nya tekniken.

– Satsningen på läkemedelsrening av avloppsvatten är en unik investering som kommer sätta Linköping och Tekniska verken på kartan. Avloppssystem är den största spridningsvägen för läkemedelsrester, som exempelvis antibiotika och hormonpreparat, till miljön. Därför är det mycket glädjande att kunna uppvisa en teknisk lösning på ett stort hälso- och miljöproblem, säger Nils Hillebrand, ordförande i Tekniska verkens styrelse.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4