WWF släpper köttguide – här är maten du ska lämna i disken

Livsmedel Efter tre år släpper WWF en uppdaterad version av Köttguiden. Denna gång med fokus på alternativ till kött, som ost och ägg. Miljö & Utveckling guidar dig i chark- och ostdisken.

WWF släpper köttguide – här är maten du ska lämna i disken
I Köttguiden 2019 har Världsnaturfonden större fokus på alternativen till köttet. Foto: WWF

Enligt Jordbruksverket har förbrukningen av kött minskat med 2,2 kilo per person årligen. I dag äter en svensk ungefär ett kilo kött i veckan.

Vi bör enligt Livsmedelsverket max äta 500 gram rött kött och charkuteriprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm i veckan, av hälsoskäl.

– Köttkonsumtionen utgör en stor påverkan på hela planeten och därför bör den minska. Men för att vi ska nå dit måste inte minst marknadens aktörer ta ett större ansvar än tidigare, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

I Köttguiden 2019 bedömer Världsnaturfonden kött, ost och ägg baserat på forskning, länders lagstiftning, branschåtaganden i olika länder, samt de regler som ingår i hållbarhetscertifieringar.

Se upp för importföretag

När en produkt i guiden får rött ljus betyder det att varningslampan bör tändas hos såväl konsumenten som hos företagen. För importföretag är det då extra viktigt att ställa höga krav på kött, ost och ägg.

I årets Köttguide finns även griskött från Italien och Spanien med. Dessa köttslag finns i flera av de charkprodukter svenskar lägger på charkbrickan och på mackan och här gäller det att vara mer vaksam.

Grönt, gult och rött

Köttguiden granskar produkterna utifrån fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Köttguidens bedömningar görs enligt trafikljusmodellen. Grönt betyder: Ät ibland. Välj varor med grönt ljus om du äter kött, ost eller ägg. Gult betyder: Var försiktig. Utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd – var försiktig med varor i denna kategori.

Rött betyder: Varning. Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten – undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori.

Mer än hälften av osten är importerad

WWF har också valt att fokusera mer på ostar i årets Köttguide. Konsumtionen av dessa produkter ökar, samtidigt som andelen svensk ost minskar tydligt.

Mellan 1995 och 2018 har produktionen av svensk ost minskat med 36 procent samtidigt som förbrukningen av ost har ökat med 38 procent, enligt Jordbruksverket. Idag är endast drygt 40 procent av osten vi äter gjord på svensk mjölk, 1995 var det runt 90 procent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.