Volvo och SKF stödjer lobby för kolindustrin

CSR Verkstadskoncernerna Volvo och SKF har varit med i Världsnaturfondens initiativ för att minska utsläppen av växthusgaser – samtidigt som de varit med i en amerikansk lobby för kolindustrin.

Volvo och SKF stödjer lobby för kolindustrin
Volvo Group

Både Volvo och SKF är medlemmar i NMA, National Mining Association, en amerikansk lobbyorganisation för kol- och gruvindustrin, som arbetar för att stoppa president Barack Obamas tuffare klimatpolitik i USA, rapporterar SVT Nyheter.

Obamas ”Clean power plan” innebär bland annat att alla amerikanska delstater ska minska sina utsläpp med 30 procent, vilket kommer att innebära hårdare regler för kolindustrin.

– Lobbyorganisationerna har mycket framgångsrikt sett till att vi inte har starka klimatregleringar, säger Samantha Smith som leder Världsnaturfondens globala klimatinitiativ, till SVT.

Samtidigt har båda verkstadsbolagen en medveten miljöprofil. De är till exempel aktiva i Världsnaturfondens klimatinitiativ för företag, Climate Savers, med ett trettiotal medlemmar som arbetar för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Volvos hållbarhetschef, Niklas Gustavsson, är på plats vid klimatmötet i Paris och förnekar först medlemskapet i lobbyorganisationen, men meddelar senare att företaget genast ska begära utträde ur NMA.

– En del av deras uttalande är ju helt galet. Vi har valt att gå ur, tack vare att du uppmärksammade oss på detta. Det var ett enkelt beslut, när vi ser hur dom uttrycker sig, säger Gustavsson till SVT Nyheter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.