Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Vi måste spräcka utsläppsbubblan”

Debatt Nyligen röstade EU-parlamentet igenom EU:s ratificering av Parisavtalet. FN:s Generaldirektör Ban Ki-moon var på plats och hyllade beslutet, som han kallade historiskt. Men för mig är det glasklart: Parisavtalet är bara början, det är nu det verkliga arbetet för klimatet startar, skriver Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S).

”Vi måste spräcka utsläppsbubblan”

Givetvis är det en stor framgång att världen enats om ett nytt internationellt klimatavtal. Likaså att EU nu äntligen har godkänt detsamma. EU och Sverige har dessutom varit pådrivande och bidragit till avtalets målsättning att begränsa den globala temperaturuppvärmningen till maximalt 2 och helst endast 1,5 grader.

Men vackra ord och löften räcker inte för att stoppa klimatförändringarna. Nu krävs det konkreta åtgärder och verklig politisk vilja.

Vi måste visa att vi menar allvar med att klimatomställningen inte är ett hinder, utan en hävstång för att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle och en cirkulär, resurseffektiv ekonomi.

Bort med utsläppsrean

För att förverkliga Parisavtalets mål krävs också att EU gör mer. Det absolut viktigaste verktyget är systemet för utsläppshandeln, ETS. Just nu förhandlar Europaparlamentet fram vad som förhoppningsvis ska bli ett förbättrat regelverk för perioden 2021-2030.

Hittills har systemet för utsläppshandel hämmats av ett enormt överskott av utsläppsrätter på marknaden. Överskottet har skapat en slags utsläppsrea som medfört att kostnaden för förorenande klimatutsläpp blivit så liten att det inte lönat sig för företagen att investera i åtgärder för att begränsa utsläppen.

Om ETS ska fungera måste vi spräcka utsläppsbubblan så att klimatutsläppen minskar mer och snabbare än i dagsläget. För det krävs också rätt incitament för industrin, så att företagen vågar genomföra de nödvändiga klimatsmarta investeringarna.

Bättre resursanvändning

En annan nyckelfråga är den pågående omställningen till en cirkulär ekonomi, med bättre resursanvändning ur ett livscykelperspektiv, där biobaserade produkter ersätter fossila.

Om EU vågar komma till progressiva beslut i dessa frågor ökar chansen för att vi faktiskt lyckas förverkliga Parismålen. Vi socialdemokrater tar vårt ansvar och jobbar stenhårt för detta. Det är hög tid att också andra partier lämnar startblocken. Alla måste göra sitt om vi ska nå målen från Paris!

Håller du inte med eller vill kommentera? Kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.