Uppsala avvecklar fossila energikällor

Energi Uppsala kommun ska sälja av sina fossila tillgångar. Det beslutade stadens fullmäktige igår. Därmed blir de andra kommun i Sverige att divestera.

Uppsala avvecklar fossila energikällor

Att flytta kapital från den fossila industrin i syfte att minska branschens inflytande och stoppa klimatförändringarna, så kallad divestering, är en växande rörelse världen över. Under ett par år har rörelsen Fossil Free, som uppmanar investerare att flytta kapital från kol och oljebolag, spritt sig från USA och Australien till Europa och vidare till Sydostasien och Afrika.

I Sverige har Svenska kyrkan, Örebro kommun, Chalmers tekniska högskola och Diakonia uteslutit fossila bolag ur sina placeringar. Nu är det även dags för Uppsala kommun. De ska nu utreda stadens investeringar i kol, olja och gas med syfte att avveckla dem.

– Vi arbetar redan hårt för att minska Uppsalas utsläpp genom att satsa på cykling, förnybar energi och hållbart byggande. Divestering är ett viktigt nästa steg. Nu utmanar vi andra kommuner att också modernisera sitt klimatarbete, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för klimat och miljö.

– Divestering har blivit en global trend, säger Christian Tengblad från Fossil Free Sverige. Från San Francisco via Melbourne till Oslo har nästan 500 städer och andra stora aktörer tagit bort sina pengar från fossilindustrin.

Här kan du läsa fler artiklar på temat

Divesteringsrörelsen vill göra fossilbranschen moralisk bankrutt

EU-topp för fossilfri värld

Slopa det fossila och öka avkastningen

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.