nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utfasning av kemikalier är ingen barnlek. Kemikalieinspektionen har tagit fram en sjustegsmodell som hjälp i arbetet.

Sverige vill se globalt kemiavtal

Svenska regeringen driver på för globala regler för kemikalier och avfall. Mellan den 12 och 15 mars står Sverige värd för ett stort internationellt möte för att diskutera både politik och regelverk.

  • Annons 1

Den svenska regeringen vill få till ett avtal för kemikalier, som likt Parisavtalet för klimatet, driver på utvecklingen. Det är ämnet för ett internationellt möte i Solna 12-15 mars.

Först möts regeringsföreträdare för att diskutera det politiska ramverket med miljöminister Karolina Skog som värd. Hon menar att de globala målen för hållbar utveckling inte kan nås utan att något görs åt kemikaierna.

– Farliga kemikalier och avfall har direkta kopplingar till hälsa, jämställdhet, klimat och fattigdomsbekämpning. De insatser som görs för att begränsa farliga kemikalier kan få positiva effekter på flera andra områden, säger Karolina Skog.

Stort expertmöte pågår

Efter mötet på regeringsnivå är Kemikalieinspektionen värd för ett möte med 400 experter från hela världen som ska diskutera hur ramverket ska utformas.

Idag finns redan globalt samarbete, Strategic Approach to International Chemicals Management, SAICM. Men det går ut år 2020 och måste ersättas av något annat.

– Nu har vi tagit sikte på att nå ett globalt ramverk med bindande åtgärder, säger Karolina Skog.

Vill skapa koalition

Mötet sker mellan ett antal nyckelländer, som Tyskland, Frankrike och Finland. Sverige hoppas skapa en koalition av länder som vill se ambitiösa mål.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.