Sverige vill se globalt kemiavtal

Internationellt Svenska regeringen driver på för globala regler för kemikalier och avfall. Mellan den 12 och 15 mars står Sverige värd för ett stort internationellt möte för att diskutera både politik och regelverk.

Sverige vill se globalt kemiavtal

Den svenska regeringen vill få till ett avtal för kemikalier, som likt Parisavtalet för klimatet, driver på utvecklingen. Det är ämnet för ett internationellt möte i Solna 12-15 mars.

Först möts regeringsföreträdare för att diskutera det politiska ramverket med miljöminister Karolina Skog som värd. Hon menar att de globala målen för hållbar utveckling inte kan nås utan att något görs åt kemikaierna.

– Farliga kemikalier och avfall har direkta kopplingar till hälsa, jämställdhet, klimat och fattigdomsbekämpning. De insatser som görs för att begränsa farliga kemikalier kan få positiva effekter på flera andra områden, säger Karolina Skog.

Stort expertmöte pågår

Efter mötet på regeringsnivå är Kemikalieinspektionen värd för ett möte med 400 experter från hela världen som ska diskutera hur ramverket ska utformas.

Idag finns redan globalt samarbete, Strategic Approach to International Chemicals Management, SAICM. Men det går ut år 2020 och måste ersättas av något annat.

– Nu har vi tagit sikte på att nå ett globalt ramverk med bindande åtgärder, säger Karolina Skog.

Vill skapa koalition

Mötet sker mellan ett antal nyckelländer, som Tyskland, Frankrike och Finland. Sverige hoppas skapa en koalition av länder som vill se ambitiösa mål.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.