Stort intresse för solcellsstödet

Intresset för det statliga solcellsstödet var så stort under fjolåret att regeringen beslutade att fördubbla det. I den andra utdelningen syntes ett särskilt uppsving i Blekinge och på Gotland.

Stort intresse för solcellsstödet

– Blekinge står solklart för det största uppvaknandet, de har en ökning med 365 procent jämfört med första fördelningen. Men även Gotland och Gävleborg har fått en betydande större andel, 113 procent respektive 116 procent, säger Linus Palmblad, handläggare på Energimyndigheten.

Det konstaterar han efter den andra utdelningsomgången av det statliga solcellsstödet. Efter det stora intresset från företag och privatpersoner i den första omgången beslutade regeringen att fördubbla stödsumman för installationer från 50 till 100 miljoner kronor 2009.

Jönköping vinnaren i stödregnet

Jönköping är fortfarande det län som fått mest i stöd, över 21 miljoner kronor. Totalt sett har Energimyndigheten fått in drygt 400 ansökningar på totalt 200 miljoner kronor. Något som ungefär motsvarar hela den beviljade stödsumman fram till 2011. Linus Palmblad intygar dock att det fortfarande finns chans för de som söker att få stöd, eftersom beviljanden grundar sig på söktrycket i länet och befolkningsmängd.

Stödet nödvändigt för vinst

Att stödet är nödvändigt för att investeringen ska löna sig innan marknaden vuxit sig större visar Energimyndighetens test av åtta solcellssystem.

– Våra kalkyler visar att stödet just nu är nödvändigt för att få lönsamhet på solceller. Inget av de åtta solcellsystem som Testlab har räknat på, får ekonomin att gå ihop. Med stödet går däremot alla med vinst, säger Anders Odell, projektledare för testet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.