Definitionen på matsvinn är livsmedel som hade kunnat konsumeras om de hade hanterats annorlunda. Uppskattningsvis försvinner mellan 10 och 50 procent av livsmedlen på vägen till konsumtion. Åtgärderna för att stoppa slöseriet är många. Här följer några tips till butiker från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Minska smatsvinnet
1. Håll ordning på lagret och beställningar. Registrera svinnet som blir och sätt mål för hur stort det får vara.
2. Förvara grönsakerna i kylar med dörrar.
3. Skär bort dåliga bitar från frukt och grönsaker och sälj de delar som har fullgod kvalitet i ny förpackning.
4. Starta lunchservering! Butiker som lagar mat av varor som närmar sig bäst-före-dag eller sista förbrukningsdag minskar matsvinnet rejält.
5. Höj kundens kunskaper om bäst-före-datum och hur man kan se till att varorna håller sig längst hemma.
6. Se över hur ni använder mängdrabatter.
7. Skapa en tydlig guide och rutiner för hur butiken kan ge bort mat som riskerar att bli dålig till välgörenhet.