Stenkoll på hållbarheten

Regeringens nyinrättade samordningskansli för hållbarhetsfrågor har en stor uppgift framför sig. Förutom att samordna regeringens politik ska de också aktivt driva hållbarhetsarbetet framåt både nationellt och internationellt. Enligt kansliets chef Stefan Stern är miljöteknik och en förbättrad folkhälsa två viktiga framtidsfrågor.

Den första december 2003 inrättades ett särskilt samordningskansli för hållbar utveckling i statsrådsberedningen. Kansliet ska koordinera regeringskansliets arbete kring hållbar utveckling och fungera som en idéskapare. Det ska också vidareutveckla den nationella strategin för hållbar utveckling samt Sveriges internationella agerande i miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Ska vi vända världens utveckling på rätt köl och åstadkomma ett modernt hållbart tänkande behöver nästan alla aktörer på alla nivåer i samhället förändra sina arbetsmetoder, det gäller även regeringskansliet. Vår uppgift blir att ha ett helhetsansvar för att förverkliga regeringens politik, samordna och driva hållbarhetsarbetet framåt, säger Stefan Stern, kansliets nya chef.

Samarbeta över gränserna

Den senaste tiden har han haft fullt upp med att rekrytera personal från finansdepartementet, näringsdepartementet, socialdepartementet, miljödepartementet och Ud till det nya kansliet. Det är viktigt att personalen kommer från många olika håll så att de har olika perspektiv och också kan hjälpas åt med att hitta sätt att arbeta över gränser och departementsindelningar.

– Regeringens hållning är att alla politiska beslut balanserat ska ta hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser och dimensioner. Då måste vi arbeta tillsammans över departementsindelningar för att åstadkomma resultat, konstaterar Stefan Stern.

Reviderad hållbarhetsstrategi

En av kansliets första uppgifter har varit att delta i bearbetningen av Sveriges nationella strategi för hållbar utveckling. Bland annat har de tagit fram ett helt nytt kapitel som handlar om hur Sverige bör arbeta strategiskt i framtiden. Enligt Stefan Stern är miljöteknik, folkhälsan, företagens samhällsansvar, hållbart samhällsbyggande och hur vi möter den demografiska utvecklingen av en allt mer åldrande befolkning nödvändiga frågor att driva ur ett hållbarhetsperspektiv.

Miljödriven tillväxt

En framtidsfråga i den nya strategin handlar just om miljödriven tillväxt och välfärd. Stefan Stern menar att Sverige har mycket att vinna på att bli bättre på en miljödriven näringslivsutveckling. Nya innovationer och effektivare miljöteknik leder till renare miljö, men också till bättre folkhälsa och lägre kostnader för sjukvård, samtidigt som vi får nya arbetstillfällen och skatteintäkter. Därför tänker regeringen driva på utvecklingen i Sverige genom att bland annat synliggöra svenska miljöteknikföretag nationellt och internationellt och genom att stimulera efterfrågan av miljöanpassade varor och tjänster vid upphandlingar.

– Den växande internationella marknaden för miljöteknik är gigantisk och vid sidan av egenintresset som ligger i detta för oss som nation, är en annan uppgift att leda in de länder som ännu har industrialiseringsfasen framför sig i nya banor redan från början. Vi måste visa att det är möjligt att förena ekonomisk utveckling med miljöhänsyn, annars kommer de globala miljöhoten att skena iväg, understryker Stefan Stern.

Ljus framtid

Han är positiv inför framtiden och tror att människor redan inom en tioårsperiod kommer att att ha börjat leva smartare än i dag.

– Vi använder bland annat tekniska lösningar som hushåller med energi och råvaror. Bensindrivna fordon kommer att fasas ut i en allt snabbare takt. I ett globalt perspektiv tror jag att i-världen tar ett större ansvar för utvecklingen, säger Stefan Stern.

Men för att detta ska bli verklighet måste var och en ta sitt ansvar. Hållbar utveckling är i grunden en fråga om livssyn och därför måste man ständigt arbeta med attitydförändringar för att få aktiva medborgare och konsumenter med moderna krav. Hållbar utveckling handlar också om att värna om och utveckla resurser, naturresurser såväl som av mänskligheten skapade resurser och människors kompetens ( är det vad du menar?). Att ta hand om våra tillgångar är centralt för att skapa en utveckling där ekonomiska, sociala och miljömässiga mål går hand i hand, menar han.

Delaktigt näringsliv

Att få med näringslivet i hållbarhetsarbetet är också centralt. Lokalt kan det handla om ett närmare samarbete mellan universitet, forskarvärld och näringsliv. Nationellt om goda kontakter, dialoger och samarbetsprojekt och genom att lyfta fram goda exempel i form av framgångsrika företag på området.

– Sverige ska fortsätta att stå främst i ledet och trycka på utvecklingen genom att ta nya initiativ. Men både regionalt och internationellt, exempelvis i arbetet med genomförandeplanen efter Johannesburg, måste Sverige betona att det nu inte primärt handlar om att sätta upp nya mål, utan om att förverkliga de åtaganden och beslut som redan finns, konstaterar Stefan Stern.

Om Stefan Stern

Ålder: 34.

Bor: Södermalm i Stockholm, med sambo och gemensam 8-årig dotter.

Arbetar: Statsministerns kansli, planeringschef.

Bakgrund/karriär: Bland annat i Näringsdepartementet som informationschef och samordnare parallellt med ett sakunnig ansvar i energifrågor. I mitten på 90-talet pressekreterare på Socialdepartementet, därefter utsedd till socialdemokraternas presschef när Göran Persson och Ingela Thalén valdes till ny partiledning.

Drivkraft: Att just du eller jag kan göra skillnad är ett bra motto. Annars är min dotter och familj, kultur, konst, design och natur viktiga värden i livet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste