Sollcellsfrämjare fick Blåslampan

Miljöaktivisten Johan Ehrenberg prisas för sitt engagemang för egen el. Nu får han utmärkelsen Blåslampan för sina insatser.

Det är organisationen Sveriges Konsumenter och tidningen Råd och rön som delar ut priset varje år. Det går till ”en person, organisation eller företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intresse”.

Johan Ehrenbergs företag Egen El har sedan 2008 bidragit till att fler konsumenter kan producera sin egen el. Affärsidén är att erbjuda privatpersoner utrustning som kan ta tillvara energi från vindsnurror och solceller på tomten.

– Egen El har bidragit till att konsumentmakten används även inom elproduktion, vilket både hushållen och miljön tjänar på. Det känns extra roligt att Egen El vunnit då energifrågan just nu är väldigt aktuellt, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter och prisjuryn.

Till tidningen Ny Teknik säger Johan Ehrenberg att han innan årets slut kommer att ha sålt och monterat solcellsanläggningar på tak hos Egen El-kunderna med en sammanlagd effekt på 300 kW.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.